Składniki (na 2 małe filiżanki lub 1 kubek):
- 250ml mleka 3,2%
- 80g gorzkiej czekolady dobrej jakości
- 1/3 łyżeczki przyprawy piernikowej
- kawałek laski wanilii
- szczypta cynamonu
- pół łyżeczki brązowego cukru
Cynamon i cukier brązowy mieszamy ze sobą, przed podaniem posypujemy tą mieszanką czekoladę.
Mleko dzielimy na porcje – 100ml odlewamy do spienienia – najlepiej jest to robić mini spieniaczem, w małym, ale wysokim rondelku, w trakcie podgrzewania mleka. Spienione mleko rozlewamy do filiżanek, przekładamy też pianę.
Pozostałe 150ml wlewamy do rondelka, dodajemy do niego przyprawę piernikową, ziarenka wydrążone z laski wanilii oraz oczyszczoną laskę. Wstawiamy na średni ogień i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie, siekamy z grubsza czekoladę.
Gorące mleko z przyprawami ściągamy z ognia, wrzucamy czekoladę i dokładnie mieszamy trzepaczką do rozpuszczenia. Wyciągamy laskę wanilii.
Gotową, gorącą czekoladę wlewamy do filiżanek z mlekiem cienkim strumykiem, tak aby piana nie opadła. Na sam koniec posypujemy cukrem cynamonowym i od razu podajemy.