Świąteczny przekładaniec z piernikami, wiśniami i czekoladą

Drukuj
23.12.2022  Magda

Oprócz pierniczków, sernika, orzechowca i rolady makowej, na Święta pojawi się zaskakujący przekładaniec. Czemu zaskakujący? A nie jest to typowy świąteczny deser, ale moja kompozycja smakowa sprawi, że w każdym kęsie poczujemy magię świąt. Warstwa pierniczków, wiśni, boska czekolada oraz puszysty niczym  pierwszy śnieg krem to wspaniała kompozycja, której trudno się oprzeć. Wydaje mi się, że mimo wielu pysznych potraw i słodkości, na ten wyjątkowy rarytas znajdzie się trochę miejsca w moim brzuchu.

Składniki (na dużą miskę, około -76 porcji):

  • 2 opakowania miękkich pierników – użyłam Katarzynek
  • 300ml kremówki i 30ml do rozpuszczenia czekolady
  • 60g mlecznej czekolady
  • 250g serka mascarpone
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 450g mrożonych wiśni
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego – użyłam domowej roboty
  • kilka cienkich pierniczków do ozdobienia
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Zaczynamy od przygotowania wiśni – przekładamy je do garnka, dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz 3 łyżki wody. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy aż się rozpuszczą i puszczą dużo soku, ale nie rozpadną się – około 10-15 minut. Mąkę ziemniaczaną łączymy z odrobiną wody i wlewamy do wiśni cały czas mieszając – wiśnie dalej mają być płynne, nie chodzi nam o gęsty kisiel więc nie przesadzamy z ilością mąki. Ściągamy z ognia do całkowitego ostygnięcia.

 

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z 30ml śmietanki. Mieszamy do połączenia i uzyskania aksamitnej konsystencji.

 

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem na sztywno. Gdy jest ubita, dodajemy do niej serek mascarpone oraz esencje waniliową i miksujemy od połączenia.

 

W dużej misce, na dnie układamy warstwę pierniczków. Na nie wykładamy porcję wiśni – około 1/3 przygotowanych owoców. Na to rozprowadzamy połowę przygotowanego kremu i polewamy połową rozpuszczonej czekolady. Potem znowu warstwa pierniczków, większość wiśni – zostawiamy 3-4 łyżki na wierzch do ozdobienia, oraz warstwa kremu – już całość wykładamy. Na sam wierzch polewamy esy-floresy z czekolady, robimy kleksy z wiśni i ozdabiamy cienkimi pierniczkami.

 

Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Przekładanie smakuje najlepiej jak się delikatnie przegryzie, a pierniczki lekko zmiękną od sosu z wiśni. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.