Składniki (na 3 duże porcje):
- 300ml śmietanki kremówki i 30ml do rozpuszczenia czekolady
- 80 białej czekolady
- około 4-5 owoców marakui
- 2 łyżki soku z limonki
- skórka otarta z połowy limonki
Owoce marakui przepoławiamy i wydrążamy środek. Odstawiamy.
Na kąpieli wodnej rozpuszczamy pokruszoną na drobno białą czekoladę z 30ml śmietanki – mieszamy do połączenia i uzyskania aksamitnej konsystencji. Dodajemy do niej sok oraz skórkę z limonki – zostawiamy odrobinę do posypania deseru, owoce makarui – zostawiamy około łyżki do ozdobienia deseru, mieszamy dokładnie i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Dobrze schodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Opcjonalnie, z ubitej śmietanki odkładamy 2 łyżki do rękawa – przyda się do ozdobienia wierzchu deseru. Do reszty dodajemy rozpuszczoną czekoladę z limonką i makarują i za pomocą szpatułki dokładnie ale delikatnie mieszamy.
Rozdzielamy przygotowany krem do pucharków. Na wierzchu szprycujemy odrobinę bitej śmietany i polewamy odłożoną makarują – około 0,5 łyżeczki na porcję. Możemy posypać jeszcze odrobiną skórki z limonki. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia na minimum 2 godziny.