Mus z białą czekoladą, marakują i limonką

Drukuj
30.12.2022  Magda

Mogę Wam obiecać, że połączenie białej czekolady, marakui oraz limonki Was zachwyci – ten deser nie tylko ujmuje kremową konsystencją, słodyczą czekolady, ale przede wszystkim kontrastującym z tym smakiem egzotycznych owoców marakui oraz limonki. Świetna propozycja na elegancki deser, goście będą zachwyceni.

Składniki (na 3 duże porcje):

  • 300ml śmietanki kremówki i 30ml do rozpuszczenia czekolady
  • 80 białej czekolady
  • około 4-5 owoców marakui
  • 2 łyżki soku z limonki
  • skórka otarta z połowy limonki 

 

Owoce makarui przepoławiamy i wydrążamy środek. Odstawiamy.

 

Na kąpieli wodnej rozpuszczamy pokruszoną na drobno białą czekoladę z 30ml śmietanki – mieszamy do połączenia i uzyskania aksamitnej kosystencji. Dodajemy do niej sok oraz skórkę z limonki – zostawiamy odrobinę do posypania deseru, owoce makarui – zostawiamy około łyżki do ozdobienia deseru, mieszamy dokładnie i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

 

Dobrze schodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Opcjonalnie, z ubitej śmietanki odkładamy 2 łyżki do rękawa – przyda się do ozdobienia wierzchu deseru. Do reszty dodajemy rozpuszczoną czekoladę z limonką i makarują i za pomocą szpatułki dokładnie ale delikatnie mieszamy.

 

Rozdzielamy przygotowany krem do pucharków. Na wierzchu sprycujemy odrobinę bitej śmietany i polewamy odłożoną makarują – około 0,5 łyżeczki na porcję. Możemy posypać jeszcze odrobiną skórki z limonki. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia na minimum 2 godziny.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.