Przekładaniec lub trifle z brzoskwiniami i nutą cytryny

Drukuj
12.09.2020   Magda

Taki przekładaniec z gotowego ciasta, warstwy puszystego kremu i świeżych owoców to wspaniały pomysł na szybki deser. Proste wykonanie, a do tego doskonały smak tym bardziej zachęcają do zrobienia go jeszcze dzisiaj! Do niego pasują prawie wszystkie owoce, ale ja w tym roku zakochałam się na nowo w brzoskwiniach i stawiam właśnie na te pyszne, słodkie i soczyste owoce. Do nich pasuje nuta cytryny w postaci skórki, soku oraz gotowego ciasta cytrynowego. Borówki to piękny kontrast kolorystyczny – musicie przyznać, że deser wygląda zjawiskowo.

Składniki (na dużą miskę, około 6 porcji):

  • opakowanie rolady cytrynowej z kremem lub babki cytrynowej
  • pudełko sera mascarpone
  • 330ml śmietanki kremówki
  • sok i skórka otarta z małej cytryny
  • 4 dojrzałe brzoskwinie
  • 2 garści borówek amerykańskich
  • 3 łyżki prażonych płatków migdałowych
  • około 4 łyżki cukru pudru lub do smaku
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Zaczynamy od przygotowania owoców – brzoskwinie myjemy, dzielimy na ćwiartki, a te jeszcze na dwa. Pokrojone owoce przekładamy do miski, dodajemy od nich sok z cytryny, łyżkę cukru pudru oraz ekstrakt waniliowy – dokładnie mieszamy, aby owoce pokryły się płynami, a cukier rozpuścił. Odstawiamy do lodówki do krótkiego przegryzienia.

 

Przygotowujemy krem – dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno mikserem. W osobnej misce chwilę miksujemy serek mascarpone z cukrem pudrem oraz skórką cytrynową. Następnie, delikatnie łączymy mascarpone z kremówką – dodajemy najpierw 2 łyżki ubitej śmietany, delikatnie łączymy z serkiem, po czym dodajemy już całość i delikatnie ale dokładnie mieszamy. 

 

Roladę ciasta dzielimy na pół, a następnie każdy kawałek na 6 plastrów – u mnie tyle było potrzeba aby pokryć spód misy, w której przygotowywałam deser. Można też pokroić na 5 jeśli mamy mniejszą miskę. Na dno miski wykładamy warstwę ciasta – układamy ciasno plastry ciasta, delikatnie dociskamy. Na ciasto wykładamy równomiernie połowę przygotowanego kremu, a na to połowę owoców. Posypujemy połową porcji przygotowanych borówek. Na pierwszą warstwę powtarzamy drugą z takiej samej kolejności – kawałki ciasta, krem, owoce. Na sam wierzch posypujemy deser prażonymi płatkami migdałowymi. 

 

Tak przygotowany deser wstawiamy do schłodzenia do lodówki na minimum 2 godziny – deser najlepiej smakuje gdy warstwy przegryzą się ze sobą w trakcie chłodzenia.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.