Smażona polędwica wołowa z ryżem i warzywami

Drukuj
16.11.2020   Magda

Ulubiony smażony ryż, patent na wykorzystanie ugotowanego, zalegającego w lodówce ryżu, tym razem w wersji mięsno-warzywnej. Wszystko utrzymane w lekko azjatyckiej konwencji przez dodatki w postaci sosu sojowego czy oleju sezamowego. Pysznie i prosto – polecam na fajny obiad.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 150ml bulionu warzywnego lub wołowego
  • 200g polędwicy wołowej
  • połowa czerwonej papryki
  • połowa dużej cukinii
  • 1 średnia cebula
  • łyżeczka sezamu
  • 1 łyżka sosu sojowego lub do smaku
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Na marynatę:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • łyżka miodu
  • mała szczypta chili

 

Składniki marynaty mieszamy dokładnie w miseczce. Polędwicę wołową myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy w podłużne paski. Przekładamy mięso do marynaty, mieszamy i odstawiamy od zamacerowania.

 

W tym czasie przygotowujemy warzywa – umytą cukinię oraz paprykę kroimy w centymetrową kostkę. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w pióra. 

 

Rozgrzewamy dobrze patelnię i wrzucamy na nią zamarynowaną polędwicę – smażymy na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż polędwica ładnie się zarumieni. Tak upieczoną ściągamy z ognia. Na tą samą patelnie wrzucamy warzywa – cebulę, cukinię i paprykę i smażymy, na dużym ogniu, do chwili aż też zacznie się zrumieniać. Ściągamy i dokładamy do mięsa.

 

Na tą samą patelnię wlewamy 2 łyżki oleju sezamowego i wrzucamy ugotowany ryż i mieszając od czasu do czasu, smażymy do chwili, aż lekko zacznie się przypiekać. W tym momencie do ryżu dodajemy usmażone mięso oraz warzywa, bulion oraz sos sojowy do smaku – całość mieszamy do dokładnego połączenia składników.

 

Tak przygotowane danie podajemy od razu gorące. Z wierzchu posypujemy ziarnami sezamu.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.