Składniki (na 2 porcje):
- 2 szklanki ugotowanego ryżu*
- 150g naturalnego tofu
- połowa czerwonej papryki
- 1 mała cebula
- 2 garści świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki oleju z prażonego sezamu
- szczypta soli
Na marynatę:
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka oleju rzepakowego
- 1-centymetrowy kawałek imbiru
*najlepszy sposób gotowania ryżu przedstawiłam w tym przepisie, sprawdza się za każdym razem i do wielu dań z ryżem. Dla potrzeb tego przepisu, nie musimy dodawać szafranu ani kostki rosołowej, ale polecam osolić trochę wodę.
Zaczynamy od zamarynowania tofu – do miski wlewamy sos sojowy, olej rzepakowy oraz ścieramy na drobno kawałek obranego imbiru – mieszamy do połączenia. Tofu odsączamy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w centymetrową kostkę, wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Przygotowujemy warzywa – paprykę myjemy, przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w centymetrową kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy, drobno siekamy, a następnie rozcieramy nożem ze szczyptą soli. Szpinak myjemy jeśli jest taka potrzeba. Duże liście przekrawamy wzdłuż na pół.
Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią zamarynowane tofu, starając się aby wyłowić tylko same kawałki i marynatę zostawić – wtedy bez nadmiaru płynu ładnie się przysmaży na złocisto. Obsmażamy tofu z każdej strony, aż się zrumieni. Zrumienione ściągamy na talerz.
Na tą samą gorącą patelnie wlewamy 3 łyżki oleju oraz marynatę spod tofu, wrzucamy na to pokrojoną cebulę oraz paprykę – całość smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż papryka zmięknie i zacznie się rumienić – około 7-8 minut na średnim ogniu. Na minutę przed końcem smażenia wrzucamy czosnek i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy ugotowany ryż, podkręcamy na duży ogień i smażymy, mieszając tylko od czasu do czasu, aby ryż w niektórych miejscach fajnie się zarumienił – około 7-8 minut. Na sam koniec dodajemy szpinak, olej sezamowy i dokładnie mieszamy, szpinak już po chwili będzie gotowy. Na sam koniec dodajemy usmażone tofu i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane, gorące danie od razu podajemy.