Smażony ryż z warzywami i tofu

Drukuj
22.07.2020   Magda

Tak zakochałam się w smażonym ryżu, że teraz próbuje jego różne kombinacje. Szykujcie się więc, że nie jest to mój ostatni przepis, w którym świetnie możecie wykorzystać ryż który gdzieś Wam został z poprzedniego dnia. Tym razem postawiłam na wersję wegańską, z tofu, pachnącą imbirem, czosnkiem i prażonym sezamem. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu*
  • 150g naturalnego tofu
  • połowa czerwonej papryki
  • 1 mała cebula
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki oleju z prażonego sezamu
  • szczypta soli

Na marynatę:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 1-centymetrowy kawałek imbiru

 

*najlepszy sposób gotowania ryżu przedstawiłam w tym przepisie, sprawdza się za każdym razem i do wielu dań z ryżem. Dla potrzeb tego przepisu, nie musimy dodawać szafranu ani kostki rosołowej, ale polecam osolić trochę wodę. 

 

Zaczynamy od zamarynowania tofu – do miski wlewamy sos sojowy, olej rzepakowy oraz ścieramy na drobno kawałek obranego imbiru – mieszamy do połączenia. Tofu odsączamy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w centymetrową kostkę, wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy. Odstawiamy.

 

Przygotowujemy warzywa – paprykę myjemy, przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w centymetrową kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy, drobno siekamy, a następnie rozcieramy nożem ze szczyptą soli. Szpinak myjemy jeśli jest taka potrzeba. Duże liście przekrawamy wzdłuż na pół. 

 

Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią zamarynowane tofu, starając się aby wyłowić tylko same kawałki i marynatę zostawić – wtedy bez nadmiaru płynu ładnie się przysmaży na złocisto. Obsmażamy tofu z każdej strony, aż się zrumieni. Zrumienione ściągamy na talerz.

 

Na tą samą gorącą patelnie wlewamy 3 łyżki oleju oraz marynatę spod tofu, wrzucamy na to pokrojoną cebulę oraz paprykę – całość smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż papryka zmięknie i zacznie się rumienić – około 7-8 minut na średnim ogniu. Na minutę przed końcem smażenia wrzucamy czosnek i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy ugotowany ryż, podkręcamy na duży ogień i smażymy, mieszając tylko od czasu do czasu, aby ryż w niektórych miejscach fajnie się zarumienił – około 7-8 minut. Na sam koniec dodajemy szpinak, olej sezamowy i dokładnie mieszamy, szpinak już po chwili będzie gotowy. Na sam koniec dodajemy usmażone tofu i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane, gorące danie od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.