Szarpana wieprzowina z dodatkami

Drukuj
15.07.2023  Magda

Jeśli chcemy przygotować w domu samodzielnie szarpaną wieprzowinę, należy uzbroić się w cierpliwość – mięso najlepiej przygotować na 24 godziny przed pieczeniem, a też samo pieczenie swoje zajmuje. Na szczęście ta cierpliwość się opłaca i zostaje nagrodzona przepysznie kruchym, soczystym, rozpływającym się mięsem, któremu nie można się oprzeć. I tak, my pieczemy zawsze solidny kawałek wieprzowiny i jemy przez 2-3 dni – wierzcie mi, ten smak się nie nudzi. Klasycznie zajadamy w bułce, koniecznie umoczonej w sosach spod pieczenia, z słodko-kwaśnym ogórkiem oraz sałatą, ale w sumie… można bez dodatków, bez bułki, nawet do tłuczonych ziemniaków albo każdego dnia z czymś innym czy to soczystym pomidorem, marynowaną cebulą, i tak będzie sztos!

Składniki (na 6-8 porcji):

  • 1200g łopatki wieprzowej
  • 100ml octu jabłkowego
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju

Na marynatę:

  • 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka suszonego czosnku
  • łyżeczka suszonej cebuli, mielonej
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego

Dodatki:

  • ulubione bułki – mogą być okrągłe ale podłużne też się nadadzą
  • kilka liście sałaty lodowej
  • około 1/2 słoika pokrojonych ogórków konserwowych lub tak zwanej sałatki szwedzkiej

 

Mięso przed upieczeniem marynujemy na 24 godziny przed, jest to bardzo ważne, aby dobrze przeszło smakami wszystkich przypraw. Mięso w całym kawałku myjemy, oczyszczamy z błonek, osuszamy ręcznikami papierowymi. W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty. Suchą marynatą nacieramy porządnie całe mięso, wykorzystując całą marynatę, wcierając w każdy fałd mięsa. Tak przygotowane mięso szczelnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, jak wcześniej napisałam, na około 24 godziny przed pieczeniem – ja to zawsze robię rano, na dzień wcześniej, bo też wstawiam je na drugi dzień wcześnie rano, aby mieć je na obiad koło godziny 13-14.

 

Na następny dzień, po upływie czasu na marynowanie, wyciągamy mięso z lodówki. Przygotowujemy głęboką brytfankę oraz duży kawałek rękawa do pieczenia, z klipsami. Nastawiamy piekarnik na 100°.

 

Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w średniej grubości pióra. Układamy ją na dnie rękawa do pieczenia, na środku. Na nią wykładamy mięso. Zapinamy jeden koniec rękawa klipsem. Wierzch mięsa polewamy olejem. Na dno rękawa wylewamy ocet jabłkowy. Szczelnie zamykamy drugi koniec rękawa.

 

Wkładamy mięso w rękawie do brytfanki a ją do piekarnika. Pieczemy mięso przez 5 godzin, cały czas w tej samej temperaturze.

 

Po 5 godzinach pieczenia wyciągamy brytfankę z piekarnika. Otwieramy rękaw, uważając na gorące opary. Wszystko z worka przekładamy do brytfanki. Mięso rozdzielamy na włókna używając dwóch widelców. Mieszamy mięso w sosach spod pieczenia. Do tak przygotowanego mięsa podajemy świeże bułki. Środek bułki moczymy w sosie, na spodnią cześć wykładamy sałatę lodową- posiekaną lub porwane liście. Na po solidna porcja mięsa, kilka plastrów ogórków i wierzch bułki, także umoczony w sosie. Od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *