Składniki (na 6-8 porcji):
- 1200g łopatki wieprzowej
- 100ml octu jabłkowego
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju
Na marynatę:
- 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka suszonego czosnku
- łyżeczka suszonej cebuli, mielonej
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
Dodatki:
- ulubione bułki – mogą być okrągłe ale podłużne też się nadadzą
- kilka liście sałaty lodowej
- około 1/2 słoika pokrojonych ogórków konserwowych lub tak zwanej sałatki szwedzkiej
Mięso przed upieczeniem marynujemy na 24 godziny przed, jest to bardzo ważne, aby dobrze przeszło smakami wszystkich przypraw. Mięso w całym kawałku myjemy, oczyszczamy z błonek, osuszamy ręcznikami papierowymi. W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty. Suchą marynatą nacieramy porządnie całe mięso, wykorzystując całą marynatę, wcierając w każdy fałd mięsa. Tak przygotowane mięso szczelnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, jak wcześniej napisałam, na około 24 godziny przed pieczeniem – ja to zawsze robię rano, na dzień wcześniej, bo też wstawiam je na drugi dzień wcześnie rano, aby mieć je na obiad koło godziny 13-14.
Na następny dzień, po upływie czasu na marynowanie, wyciągamy mięso z lodówki. Przygotowujemy głęboką brytfankę oraz duży kawałek rękawa do pieczenia, z klipsami. Nastawiamy piekarnik na 100°.
Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w średniej grubości pióra. Układamy ją na dnie rękawa do pieczenia, na środku. Na nią wykładamy mięso. Zapinamy jeden koniec rękawa klipsem. Wierzch mięsa polewamy olejem. Na dno rękawa wylewamy ocet jabłkowy. Szczelnie zamykamy drugi koniec rękawa.
Wkładamy mięso w rękawie do brytfanki a ją do piekarnika. Pieczemy mięso przez 5 godzin, cały czas w tej samej temperaturze.
Po 5 godzinach pieczenia wyciągamy brytfankę z piekarnika. Otwieramy rękaw, uważając na gorące opary. Wszystko z worka przekładamy do brytfanki. Mięso rozdzielamy na włókna używając dwóch widelców. Mieszamy mięso w sosach spod pieczenia. Do tak przygotowanego mięsa podajemy świeże bułki. Środek bułki moczymy w sosie, na spodnią cześć wykładamy sałatę lodową- posiekaną lub porwane liście. Na po solidna porcja mięsa, kilka plastrów ogórków i wierzch bułki, także umoczony w sosie. Od razu podajemy.