Polędwiczki wieprzowe w sosie z jabłkami i cynamonem

Drukuj
13.10.2018   Magda

Pyszne i soczyste mięso duszone w kremowym, słodkawym sosie z jabłkami i nutą cynamonu to idealny jesienny przepis. Z takim przepisem podbijecie serca domowników albo gości – jest to zarazem prosty przepis na niecodzienny obiad lub propozycja na wyrafinowaną kolacje we dwojga lub w większym gronie. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 500g polędwicy wołowej
  • 2 duże jabłka
  • 3 cebulki szalotki
  • 3 łyżki masła
  • pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 100ml bulionu z kurczaka
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100ml mleka

Do podania:

  • proponuje talarki z ziemniaków z tego przepisu*

 

*Do pieczenia ziemniaków proponuje zamiast rozmarynu podanego w przepisie w linku, dodać czerwonej słodkiej papryki oraz granulowanego czosnku do smaku, aby ziemniaczki pasowały smakowo do dania.

 

Polędwice wieprzową myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek. Następnie, oprószamy mięso z obu stron pieprzem, czerwoną papryką i granulowanym czosnkiem.

 

Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła. Na pieniące się masło układamy mięso i smażymy na złocisto z obu stron – około 7-8 minut z każdej strony.

 

W międzyczasie gdy mięso się piecze, przygotowujemy jabłka i szalotki. Jabłka kroimy na ćwiarki, usuwamy gniazda nasienne – duże ćwiarki kroimy jeszcze na pół. Obrane szalotki kroimy w średniej grubości krążki.

 

Usmażone na złocisto mięso odkładamy na talerz. Na tłuszcz na patelni wrzucamy szalotkę, smażymy chwilę do zeszklenia – maksymalnie 3 minuty, często mieszając. Do szalotek dodajemy jabłka, cynamon i całość smażymy około 5 minut. Po tym czasie na patelnie dodajemy bulion, śmietankę kremówkę, sól i pieprz do smaku. Dusimy na małym ogniu przez 3 minuty.

 

W tym czasie łyżkę mąki rozrabiamy w mleku – najlepiej jest to roztrzepać w słoiku. Zawiesinę wlewamy na patelnię, cały czas mieszając. Wkładamy usmażone polędwiczki, zmiejszamy ogień na minimum i dusimy jeszcze chwilę – maksymalnie 3 minuty.

 

Danie jest gotowe do podania – świetnie smakuje z ziemniaczkami w talarkach lub z kaszą.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *