Składniki (na 2 porcje):
- 500g polędwicy wołowej
- 2 duże jabłka
- 3 cebulki szalotki
- 3 łyżki masła
- pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 100ml bulionu z kurczaka
- 200ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100ml mleka
Do podania:
- proponuje talarki z ziemniaków z tego przepisu*
*Do pieczenia ziemniaków proponuje zamiast rozmarynu podanego w przepisie w linku, dodać czerwonej słodkiej papryki oraz granulowanego czosnku do smaku, aby ziemniaczki pasowały smakowo do dania.
Polędwice wieprzową myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek. Następnie, oprószamy mięso z obu stron pieprzem, czerwoną papryką i granulowanym czosnkiem.
Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła. Na pieniące się masło układamy mięso i smażymy na złocisto z obu stron – około 7-8 minut z każdej strony.
W międzyczasie gdy mięso się piecze, przygotowujemy jabłka i szalotki. Jabłka kroimy na ćwiarki, usuwamy gniazda nasienne – duże ćwiarki kroimy jeszcze na pół. Obrane szalotki kroimy w średniej grubości krążki.
Usmażone na złocisto mięso odkładamy na talerz. Na tłuszcz na patelni wrzucamy szalotkę, smażymy chwilę do zeszklenia – maksymalnie 3 minuty, często mieszając. Do szalotek dodajemy jabłka, cynamon i całość smażymy około 5 minut. Po tym czasie na patelnie dodajemy bulion, śmietankę kremówkę, sól i pieprz do smaku. Dusimy na małym ogniu przez 3 minuty.
W tym czasie łyżkę mąki rozrabiamy w mleku – najlepiej jest to roztrzepać w słoiku. Zawiesinę wlewamy na patelnię, cały czas mieszając. Wkładamy usmażone polędwiczki, zmiejszamy ogień na minimum i dusimy jeszcze chwilę – maksymalnie 3 minuty.
Danie jest gotowe do podania – świetnie smakuje z ziemniaczkami w talarkach lub z kaszą.