Gulasz wołowo-warzywny z piwem

Drukuj
25.03.2019   Magda

Gęsty, aromatyczny i z całą masą dobrych rzeczy gulasz to idealnie sycące danie. Długie duszenie mięsa w subtelnie słodkim, delikatnym piwie, bez grama goryczki, wydobywa z niego same najlepsze smaki. Alkohol wyparowuje, a pozostaje tylko jęczmienny posmak, intensywny kolor i rozpadające się kawałki mięsa. Do tego marchewka, groszek i ziemniaki – dodatki gotowane w całym tym sosie. Do takiego gulaszu już nic więcej nie trzeba – wszystko dobre znajdziemy w środku.

Składniki (na 3 porcje):

  • 500g wołowiny – użyłam antrykotu
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • szklanka mrożonego groszku
  • 100g wędzonego boczku
  • 500ml bulionu wołowego
  • 500ml ciemnego piwa – użyłam Książęce Ciemne Łagodne
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia

 

Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i kroimy w około 2-centymetrową kostkę. Boczek kroimy w średnią kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w średnią kostkę. Przygotowujemy patelnię oraz garnek, w którym wszystko będziemy dusić.

 

Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy boczek – obsmażamy, aż stanie się złocisty – około 4 minuty na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Przekładamy go do garnka, zostawiając tłuszcz na patelni. Następnie, wrzucamy na patelnię cebulę i szybko smażymy – 3-4 minuty do zarumienienia, po czym przekładamy do garnka. Na patelnię dodajemy odrobinę oleju i wrzucamy porcję wołowiny do obsmażenia – najlepiej jest podsmażać mięso partiami, aby ładnie się zamknęło i zarumieniło. Obsmażamy mięso z każdej strony, aż się zarumieni. Przekładamy do garnka. 

 

Pod garnkiem włączamy ogień i gdy będzie gorące, wsypujemy 2 łyżki mąki i wszystko dokładnie mieszamy i prażymy przez minutę. Cały czas mieszając, dodajemy około 400ml bulionu. Resztę bulionu wlewamy na patelnię po smażeniu i dokładnie ,,myjemy” ją ze wszystkich smaków – wlewamy do garnka i mieszamy. Następnie dodajemy do garnka całą butelkę piwa, zagotowujemy pilnując aby wszystko nam nie uciekło – gazowane piwo lubi wykipieć w garnku. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy i gotujemy do miękkości – około 2-2.5 godziny.

 

W międzyczasie przygotowujemy warzywa do gulaszu – marchewkę obieramy, przekrawamy wzdłuż i kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę.

 

Gdy mięso jest już miękkie, dodajemy do gulaszu marchewkę i ziemniaki i gotujemy jeszcze do momentu gdy staną się miękkie – około 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy groszek i mieszamy.

 

Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy gorące, możemy przybrać świeżą natką pietruszki.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.