Składniki (na 3 porcje):
- 500g mięsa z udek z kurczaka
- puszka pomidorów
- 500g małych, młodych ziemniaków
- 1 średnia cukinia
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki siekanego, świeżego oregano lub płaska łyżeczka suszonego
- sól i pieprz do smaku
- łyżka miodu lub cukru
- 4 łyżki oleju
Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i mielimy. Dodajemy od niego sól i pieprz do smaku, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane oregano. Mieszamy i wstawiamy od lodówki do stężenia.
Młode ziemniaki oczyszczamy ze skórek. Najlepiej jakby były tej samej wielkości, wtedy ugotują się w tym samym czasie, dlatego te większe przekrawamy do rozmiaru tych malutkich. Odstawiamy do garnka z wodą.
Cukinię myjemy i kroimy w większe półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę.
Do dużego garnka wlewamy 2 łyżki oleju, rozgrzewamy i wrzucamy na niego cebulę – szklimy ją do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodajemy następnie ziemniaki, które zalewamy szklanką zimnego bulionu. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 15 minut.
W międzyczasie z mięsa formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wkładamy na niego klopsiki – obsmażamy je na złoto, z każdej strony. Upieczone klopsiki wrzucamy do garnka z ziemniakami i cebulą, dodajemy do tego puszczę pomidorów, doprawiamy solą, pieprzem oraz miodem. Delikatnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, jakieś 10 minut.
W tym czasie na patelni po kurczaku obsmażamy cukinię, aż dobrze się przyrumieni. Upieczoną cukinię dodajemy do gulaszu, całość mieszamy, próbujemy i jeśli jest taka potrzeba to doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i miodem.
Gulasz podajemy gorący, możemy udekorować go świeżymy listkami oregano.