Pomidorowy gulasz z drobiowymi klopsikami

Drukuj
27.06.2019   Magda

Muszę się pochwalić jaki przepis na pyszny obiad wymyśliłam – gulasz pomidorowy gotowany razem z młodymi ziemniakami, z soczystymi kuleczkami z kurczaka i cukiniowym dodatkiem dokładany był kilka razy na talerze i niby przyrządzony na dwa dni, zniknął w ciągu jednego popołudnia. To rekomendacja sama w sobie, cmokanie i zachwyty męża także. Prosty, pyszny, prawie jednogarnkowy i w sumie przygotowany w jakieś 30 minut.

Składniki (na 3 porcje):

  • 500g mięsa z udek z kurczaka
  • puszka pomidorów
  • 500g małych, młodych ziemniaków
  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki siekanego, świeżego oregano lub płaska łyżeczka suszonego
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka miodu lub cukru
  • 4 łyżki oleju

 

Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i mielimy. Dodajemy od niego sól i pieprz do smaku, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane oregano. Mieszamy i wstawiamy od lodówki do stężenia.

 

Młode ziemniaki oczyszczamy ze skórek. Najlepiej jakby były tej samej wielkości, wtedy ugotują się w tym samym czasie, dlatego te większe przekrawamy do rozmiaru tych malutkich. Odstawiamy do garnka z wodą.

 

Cukinię myjemy i kroimy w większe półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę.

 

Do dużego garnka wlewamy 2 łyżki oleju, rozgrzewamy i wrzucamy na niego cebulę – szklimy ją do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodajemy następnie ziemniaki, które zalewamy szklanką zimnego bulionu. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 15 minut.

 

W międzyczasie z mięsa formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wkładamy na niego klopsiki – obsmażamy je na złoto, z każdej strony. Upieczone klopsiki wrzucamy do garnka z ziemniakami i cebulą, dodajemy do tego puszczę pomidorów, doprawiamy solą, pieprzem oraz miodem. Delikatnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, jakieś 10 minut.

 

W tym czasie na patelni po kurczaku obsmażamy cukinię, aż dobrze się przyrumieni. Upieczoną cukinię dodajemy do gulaszu, całość mieszamy, próbujemy i jeśli jest taka potrzeba to doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i miodem.

 

Gulasz podajemy gorący, możemy udekorować go świeżymy listkami oregano.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *