Kotlety wołowe duszone w sosie pieczarkowym

Drukuj
02.03.2019   Magda

Jeśli chcemy zjeść naprawdę konkretny obiad, nie ma nic lepszego niż kawał dobrego, soczystego kotleta z dobrej jakości wołowiny. Ja odkąd mam maszynkę, mielę sama i takie mięso polecam do tego przepisu – ono po prostu smakuje najlepiej. Do kotletów świetnie pasuje sos pieczarkowy, ale nie taki zwykły, ale duszony w bulionie wołowym, co jeszcze lepiej podkreśli smak mięsa. Świetna propozycja do podania z tłuczonymi ziemnakami – zachwyci wszystkich i nakarmi do syta.

Składniki (na 4 duże porcje):

  • 1kg mielonego mięsa wołowego – u mnie samodzielnie mielone mięso z antrykotu
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina oleju do smażenia
  • łyżka musztardy kremowej

Na sos:

  • 500g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 600ml bulionu wołowego
  • łyżka kremowego serka
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina oleju

 

Przygotowujemy składniki na sos – pieczarki oczyszczamy, obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w pióra.

 

Do mielonego mięsa dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę, wybijamy jajko, dodajemy bułke tartą, musztardę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy, najlepiej rękami. Mięso dzielimy na 4 części, z każdej formujemyu kulkę i spłaszczamy na dużegom grubego kotleta. Na patelni mocno rozgrzewamy odrobinę oleju i obsmażamy kotlety, z obu stron, aż staną się mocno przypieczone. Upieczone kotlety ściągamy na talerz, zostawiają tłuszcz na patelni.

 

Na patelnie wlewamy jeszcze odrobinę oleju, wrzucamy na niego cebulę i smażymy przez minutę. Do cebuli dodajemy pieczarki i smażymy na bardzo dużym ogniu, rzadko mieszając aby nie puściły wody, aż się zarumienią. Do cebuli i pieczarek dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i smażymy ze wszystkim przez minutę, cały czas mieszając. Nie przestając mieszać, wlewamy około 1/3 bulionu i dokładnie mieszamy. Gdy wszystko jest dokładnie wymieszane, dodajemy resztę bulionu i mieszamy. Na średnim ogniu, dusimy sos około 10 minut, aż delikatnie zgęstnieje. Po tym czasie, dodajemy do sosu kremowy serek i dokładnie rozprowadzamy. Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem, wsypujemy połowe siekanej poetruszki i dokładnie mieszamy.

 

Do bulgającego delikatnie sosu wkładamy upieczone kotlety, delikatnie zanurzamy w sosie. Dusimy kotlety w sosie maksymalnie 10 minut. Na sam koniec posypujemy resztą natki pietruszki i podajemy.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *