Ciasto pistacjowe z kruszonką

Drukuj
17.05.2014   Magda

Pistacja występują w różnych odmianach, pochodzących z różnych zakątków świata, jednakże najbardziej popularna, najczęściej przez nas jedzona, Pistacia ver, pochodzi ze Wschodu i krajów śródziemnomorskich. Dzięki pistacjom i dodatkowi cynamonu w kruszonce, to ciasto też może uchodzić za orientalną kompozycję smaków. Jest ono jednocześnie słodkie i słone – jeśli użyje się solonych pistacji, co polecam. Ponadto, oprócz smaku i chrupiących kąsków w cieście, pistacje sprawiają, że ciasto pozostaje długo wilgotne, nie zbite i zapychające, ale lekkie i aromatyczne.

Podaje je do gorzkiej kawy, z gałką lodów śmietankowych lub z kleksem słodkiej śmietany.

Składniki (na formę o średnicy ok. 21cm):

  • 2 szklanki pistacji
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka białego cukru
  • 5 jajek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła, rozpuszczonego i wystudzonego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Kruszonka:

  • 2 łyżki pistacji ze składników powyżej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 50g zimnego masła

Dodatkowo:

  • masło i bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy
  • lody waniliowe do podania

 

Łuskane pistacje wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180° piekarnika i prażymy około 5-7 minut, aż zaczną pachnieć. Następnie wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie formę do pieczenia wykładamy papierem, smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Gdy pistacje ostygną, przekładamy je do robota kuchennego. Włączamy robota na dwa pulsacyjne obroty noży, aby tylko delikatnie posiekać pistacje – odkładamy 2 łyżki na później, do kruszonki. Do reszty pistacji w robocie dodajemy 1/2 szklanki cukru i mielimy na bardzo drobno.Do orzechów przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Odstawiamy.

 

Grubo posiekane pistacje przekładamy do głębokiego talerza, dodajemy do nich brązowy cukier, mąkę, cynamon i pokrojone w kostkę zimne masło. Palcami łączymy masło z suchymi składnikami, aby utworzyła się gruboziarnista kruszona. Odstawiamy ją do lodówki, aby masło za bardzo się nie ogrzało.

 

Do dużej miski oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i za pomocą miksera ubijamy na sztywną pianę. Odmierzamy 1/2 szklanki cukru i ciągle miksując, dodajemy stopniowo do piany z białek. Gdy piana jest sztywna i szklista, dodajemy, ciągle miksując, po jednym żółtku. Gdy wszystkie żółtka są zmiksowane z białkami, mały strumykiem dodajemy rozpuszczone masło, miksując. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki i miksujemy wszystko na najniższych obrotach miksera. 

 

Włączamy piekarnik na 180°. Połowę ciasta wylewamy do formy, na wierz posypujemy połowę przygotowanej kruszonki. Następnie wylewamy resztę ciasta, wyrównujemy wierzch i posypujemy go równomiernie pozostałą kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40-45 minut. Następnie wystawiamy z piekarnika do całkowitego ostygnięcia.

 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.