Czekoladowe ciasto z burakiem

Drukuj
29.11.2014   Magda 

Dodanie buraka do czekoladowego ciasta nie jest żadną abstrakcją. Przekonacie się sami, że dzięki temu dodatkowi ciasto pozostaje długo wilgotne. Dodatkowo, dzięki swojej naturalne słodyczy, burak nadaje ciastu niepowtarzalnego smaku. W końcowym efekcie rozkoszujemy się intensywnie czekoladowym ciastem z delikatną nutką kawową.

Składniki (na tortownice o średnicy 21cm):

  • 150g mąki tortowej
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100ml mocnej kawy
  • 100ml oleju rzepakowego
  • 100g ciemnej czekolady
  • 250g startego buraka

Krem:

  • 80g gorzkiej czekolady
  • 150g serka śmietankowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Startego buraka umieszczamy na sitku i odciskamy ze zbędnego soku. Czekoladę umieszczamy nad kąpielą wodną do rozpuszczenia, a po rozpuszczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Nagrzewamy piekarnik na 150°.

 

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i za pomocą miksera ubijamy na puszysty, jasny krem. Do masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól – mieszamy delikatnie ciasto łyżką, mikser nie będzie już potrzebny. Następnie delikatnie dodajemy do ciasta mokre składniki – kawę, olej i rozpuszczoną czekoladę i mieszamy do połączenia z ciastem. Na sam koniec dodajemy startego buraka i mieszamy do połączenia. Przelewamy gotowe ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy godzinę bez przykrycia. Po tym czasie, przykrywamy ciasto folią aluminiową i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczone ciasto wystawiamy z piekarnika do całkowitego wystygnięcia.

 

Gdy ciasto wystygnie, wyciągamy je z formy i usuwamy papier. Następnie, zajmujemy się zrobieniem kremu. Nad kąpielą wodną umieszczamy czekoladę do rozpuszczenia. Po rozpuszczeniu odstawiamy ją do wystygnięcia. Do miski przekładamy serek, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy – mikserem ubijamy wszystko na puszysty krem. Gdy czekolada wystygnie, dodajemy ją do kremu, delikatnie mieszając do łyżką. Gotowym kremem smarujemy wierzch i brzegi ciasta.

 

 



1 thought on “Czekoladowe ciasto z burakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *