Ciasto z czarnymi porzeczkami

Drukuj
29.07.2014   Magda

W tym roku, urodzaj w moim ogrodzie naprawdę dopisał i szkoda aby cokolwiek się zmarnowało. Poszły w ruch słoiki na kompoty i dżemy, woreczki do zamrażania i wyciskarka owoców. Była też okazja do upieczenia kilku blach ciasta, z poniższego prostego przepisu. Warto ten przepis zanotować i stosować do wszystkich sezonowych owoców – porzeczek, agrestu, malin, jagód czy wiśni. Jest naprawdę uniwersalny, nie może się nie udać, a i w każdej kombinacji smakowej jest wyśmienity. 

Składniki na ciasto (duża blacha, ok. 40x27cm):

  • 3,5 szklanki mąki + 1 łyżka do porzeczek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • masło i bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy1 l porzeczek, umytych i przebranych

Składniki na kruszonkę:

  • 70g masła
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru

 

Zaczynamy od zrobienia kruszonki – do pokrojonego w kostkę masła dodajemy mąkę i cukier. Za pomocą palców, rozcieramy masło z suchymi składnikami do utworzenia okruchów kruszonki. Odstawiamy do lodówki.

 

Smakujemy i wysypujemy bułką tartą blachę do pieczenia. Odstawiamy. 

 

Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy do osobnej miski, odstawiamy. Mleko łączymy z olejem i też odstawiamy. Piekarnik nastawiamy do 180º. 

 

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Za pomocą miksera ubijamy wszystko na puszysty, jasny krem. Gdy jajka są dobrze ubite, na przemian dodajemy do ciasta suche i mokre składniki i miksujemy, aż do wyczerpania się przygotowanych porcji. Gotowe ciasto wylewamy do formy. 

 

Do umytych i oczyszczonych z gałązek porzeczek dodajemy łyżkę mąki i mieszamy, aby mniej więcej pokryła owoce – zapobiegnie to opadnięciu owoców na dno podczas pieczenia. Równomiernie układamy porzeczki na wierzchu ciasta, a następnie równomiernie posypujemy ciasto kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego uprzednio piekarnika i pieczemy 30 minut w 180º, następnie po upływie tego czasu, zmniejszamy grzanie do 150º i pieczemy kolejne 30 minut. 

 

Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a po ostygnięciu możemy oprószyć cukrem pudrem.

 

 



3 thoughts on “Ciasto z czarnymi porzeczkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *