Wieniec piaskowy

Drukuj
17.04.2014   Magda

Ciasto piaskowe było moim pierwszym wypiekiem w życiu – było na tyle proste w wykonaniu, że mama pozwoliła mi je zrobić od początku do końca. Byłam z siebie bardzo dumna, bo wyszło naprawdę ładne i wszystkich smakowało. Dopiero potem, po latach pieczenia, okazało się, że tego ciasta nie da się zepsuć – zawsze wyjdzie i zawsze dobrze smakuje. U mnie w  domu najczęściej serwuje się to ciasto na Wielkanoc – dobrze pasuje do kawy po wielkanocnym śniadaniu.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 180g mąki pszennej
  • 140g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżki dobrej jakości kakao
  • paczka margaryny (zostawiamy odrobinę do wysmarowania formy)
  • bułka tarta do posypania formy

 

Okrągłą formę o średnicy 26cm, smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Resztę margaryny rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.

 

Do miski przesiewamy obie mąki i proszek do pieczenia. Do osobnej, dużej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy i za pomocą miksera, stopniowo zwiększając obroty, ubijamy wszystko na puszystą masę. Następnie, ciągle miksując, stopniowo dodajemy suche składniki.  Zmniejszamy obroty miksera i mały strumykiem dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę.

 

Nagrzewamy piekarnik do 180°. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy przesiane kakao i chwilę miksujemy. Ciemną warstwę wylewamy na dno wysmarowanej formy, następnie wylewamy jasną – kolejność nie jest przypadkowa, ciasto ciemne jest gęstsze i gdyby było na wierzchu, zahamowałoby wzrost jasnej warstwy ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45-50 minut. Upieczone wystawiamy do ostygnięcia, następnie ostudzone oprószamy cukrem puder.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *