22.04.2013 Magda
Wczoraj na moim stole gościła inspirowana meksykańskimi smakami zupa kukurydziana. Aksamitna konsystencja, słodycz papryki, przełamana słonym serem i ostrą papryką znalazła uznanie w oczach mojej rodziny. Zaskoczcie swoje kupki smakowe i rozweselcie się żółciutką zupą.
Składniki (na 2 porcje):
- puszka kukurydzy
- 2 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 1 średnia cebula, drobno poszatkowana
- 500ml bulionu warzywnego
- 0,5 szklanki wytrawnego białego wina
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżka masła
- odrobina oliwy lub oleju
- sól i pieprz
- odrobina fety
- szczypta ostrej czerwonej papryki w proszku
Do garnka wrzucamy masło. Aby się nie przypaliło, polewamy je odrobiną oliwy i rozpuszczamy. Na tłuszcz wrzucamy cebulę i bazylię. Chwilę podsmażamy, aby cebula się delikatnie zeszkliła, ale nie spaliła. Następnie wrzucamy ziemniaki, mieszamy i wlewamy wino.
Gdy wino odparuje, dodajemy kukurydzę i bulion. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem, do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
Gdy ziemniaki są już ugotowane, zdejmujemy garnek z ognia i blendujemy zupę. Aby miała gładką konsystencję, przecieram ją jeszcze przez sito.
Zupę podajemy gorącą, z pokruszoną fetą i szczyptą czerwonej papryki.