Składniki (na 4 porcje):
- 6 grubych plastrów wędzonego boczku
- 2 puszki kukurydzy
- 1 mała cebula
- 1 duży ziemniak
- 500ml bulionu warzywnego
- 500ml mleka
- łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Na popcorn:
- 3 łyżki ziaren kukurydzy
- łyżka oleju
- szczypta soli
Ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę i odkładamy. Boczek kroimy w wąskie paski, cebulę siekamy w drobną kostkę. Do dużego garnka wrzucamy masło i rozpuszczamy, po czym wrzucamy na niego pokrojoną cebulę i boczek. Podsmażamy, aż nabiorą złocistego koloru. Odkładamy odrobinę do przybrania zupy.
Następnie, do garnka dodajemy ziemniaka, kukurydzę z puszki razem z zalewą, bulion, mleko oraz doprawiamy odrobiną soli i pieprzu – resztę doprawimy na sam koniec. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 15-20 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy ziemniaki i kukurydza są już miękkie.
W międzyczasie gotowania się zupy, przygotowujemy popcorn. Do przykrywanego teflonowego garnka albo na patelnie wlewamy łyżkę oleju i solimy. Rozgrzewamy olej po czym wsypujemy na niego ziarna kukurydzy. Przykrywamy, a gdy zaczną strzelać pierwsze ziarna, zmniejszamy ogień na minimum i ruszamy garnkiem aby pobudzić ziarna do pękania. Smażymy pod przykryciem maksymalnie 5 minut, często potrząsając garnkiem. Jeśli będziemy smażyć zbyt długo, gotowy popcorn zacznie się przypalać, więc lepiej nie czekać aż wszystkie ziarna rozpękną. Odstawiamy do chwili podania.
Gdy warzywa w zupie są miękkie, ściągamy ją z ognia. Część zupy blendujemy, po czym przelewamy do garnka z częścią niezmieloną. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupa jest gotowa do podania. Podajemy ją gorącą, przybraną odłożonym boczkiem z cebulą i popcornem.
Mój Małż powiedział, że to najlepsza zupa jaką kiedykolwiek jadł (a jak usłyszał, że będzie zupa z popcornem to się zaczął najpierw krzywić:P), według mnie też przepyszna, przepis hit 🙂