19.04.2013 Magda
Przyznaje się otwarcie, że nie jestem mistrzynią aperitifów. Jeśli chodzi o jedzenie, to lubię przechodzić od razu do konkretów 🙂 Jednak, te kanapki są hitem na każdym przyjęciu urodzinowym w moim domu. Przepis dostałam od znajomego z Czech, który jako właściciel pensjonatu, przyrządza takie kanapeczki dla swoich gości. Pomarańcze i winogrona nie są zwykłą ozdobą kanapeczek, ale istotnym dodatkiem, który wzbogaca doznania smakowe.
Składniki (na około 10 mały kromeczek):
- 300g sera żółtego
- 1 duży ząbek czosnku
- około 1 łyżki majonezu
- około 1 łyżka jogurtu greckiego
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- cząstki pomarańczy lub/i winogrona do przybrania
- duża bagietka
Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i przekładamy do miski. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sera.
Ser z czosnkiem mieszamy z łyżką majonezu i jogurtu. Pasta ma mieć zwartą konsystencję. Na początku lepiej jest dodać mniej majonezu i jogurtu i sprawdzić czy konsystencja nam odpowiada.
Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podajemy na małych kromeczkach z bagietki lub ciemnego pieczywa w zależności od upodobań.