Zupa serowa z białą kiełbasą i ziemniakami

Drukuj
28.10.2024   Magda

Jeśli ta zupa nie jest jednym z numerów jeden w kategorii comfort food to już nie wiem co nim jest. Gęsta, kremowa, aromatyczna, z mnóstwem przepysznych dodatków, no taka miska to szczęście w czystej postaci. I już nie wiem co w niej bardziej robi robotę – przepyszna surowa kiełbasa czy serowy beszamel który się do niej dodaje. Do tego jest tak sycąca, że w sumie wystarczy na jedno danie, ale porcja musi być porządna. Poza tym, trzeba się przygotować na dokładni, bo jest po prostu przepyszna. 

Składniki (na 4 porcje):

  • 3 grube białe surowe kiełbasy
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 małe ziemniaki
  • 1l bulionu – u mnie eko z kostki
  • szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • około 2/3 szklanki tartego sera – u mnie Cheddar i Gouda
  • 2 łyżki oliwy
  • 50ml białego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki czerwonej słodkie papryki
  • płaska łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki

 

Zaczynamy od przygotowania warzyw – cebulę, marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Selera myjemy, obcinamy końce i kroimy także w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniej więcej centymetrową kostkę.

 

Kiełbasę obieramy ze skóry i z grubsza siekamy. Do dużego garnka wlewamy oliwę, rozgrzewamy i wrzucamy kiełbasę. Smażymy ją na złocisto, rozdzielając łyżką na małe kawałki. Dodajemy słodką paprykę i mieszamy. Gdy kiełbasa jest rumiana, wyciągamy ją z garnka łyżką na talerz starając się zostawić w garnku jak najwięcej tłuszczu.

 

Na tłuszcz po smażeniu kiełbasy wrzucamy cebulę, marchew oraz selera – całość obsmażamy, od czasu do czasu mieszając, około 4-5 minut. Wlewamy wino, mieszamy i odparowujemy – około 2-3 minuty. Dodajemy ziemniaki, wlewamy bulion, dodajemy odrobinę soli, pieprzu oraz roztarte w rękach oregano. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości warzyw, około 15-20 minut. 

 

W tym czasie robimy serowy beszamel do zagęszczenia zupy. Do rondelka wrzucamy masło i rozpuszczamy. Dodajemy mąkę i cały czas mieszając, prażymy ją aż stanie się złocista. Następnie, nie przestając mieszać, wlewamy mleko i gotujemy cały czas mieszając, aż zacznie lekko gęstnieć, ale dalej będzie lejące. Ściągamy z ognia, dodajemy sery, mieszamy do rozpuszczenia serów. Odstawiamy na chwilę.

 

Gdy warzywa w zupie już są miękkie, dodajemy do zupy beszamel, po łyżce i dokładnie mieszamy. Gotujemy ostatnie 5 minut. W tym czasie dodajemy usmażoną kiełbasę oraz natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy gorącą.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *