Składniki (na 3-4 porcje):
- 2 duże bulwy selera
- 1l bulionu warzywnego
- 200ml śmietanki kremówki 30%
- 150 ml białego, wytrawnego wina
- 1 duża cebula
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- po 2 łyżki pestek z dyni i słonecznika
- oliwa z oliwek do skropienia
Piekarnik nagrzewamy na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy dużym arkuszem folii aluminiowej.
Bulwy selera obieramy i kroimy w dużą kostkę – około 2-centymetrową. Przekładamy selera na blachę do pieczenia, skrapiamy 2 łyżkami oleju, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy, najlepiej rękami, aby kawałki selera dokładnie pokryły się oliwą i przyprawami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do miękkości, około 30 minut.
W międzyczasie na suchej patelni możemy uprażyć ziarna do podania, będą bardziej chrupiące i aromatyczne. Podprażone na złocisto przekładamy na talerz do ostygnięcia.
Upieczone selera wyciągamy z piekarnika i na chwilę odstawiamy. Cebulę drobno siekamy. Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju i gdy się rozgrzeje, wrzucamy cebulę i podsmażamy aż zacznie się lekko rumienić – około 3-4 minuty, na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszajac. Do cebuli wrzucamy upieczonego selera, mieszamy i smażymy jeszcze 3 minut. Do tego dolewamy wino, dokładnie mieszamy, aby wszystkie przypieczone na dnie garnka kawałki się odkleiły. Gotujemy 2 minuty na dużym ogniu, aż wino w połowie odparuje. Następnie, wlewamy do garnka bulion, zmiejszamy ogień, przykrywamy i pozwalamy się wszystkiemu podusić razem około 10 minut.
Po tym czasie ściągamy zupę z ognia i blenderem dokładnie, na gładko blendujemy. Stawiamy jeszcze chwilę na mały ogień, dolewamy kremówkę, mieszamy, próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podgrzewamy aż zupa będzie gorąca.
Gorącą zupę podajemy posypaną chrupiącymi ziarnami i skropioną z wierzchu oliwą z oliwek.