Składniki (na 2 porcje):
- 200g kurek
- 400g gotowych kopytek, nie mrożonych
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 łyżki masła
- 100g wędzonego boczku w plasterkach
- sól i pieprz do smaku
- kilka gałązek świeżego tymianku lub 1/3 suszonego
Oczyszczamy kurki – można pędzelkiem lub ściereczką, jest też metoda na mąkę i wodę, może warto wypróbować. Większe kroimy, małe zostawiamy w całości. Cebulę drobno szatkujemy.
Boczek kroimy w cienkie paseczki, wrzucamy na zimną patelnie i włączamy średni ogień – smażymy i wytapiamy tłuszcz, około 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy łyżkę masła, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy kurki oraz czerwoną cebulę, delikatnie mieszamy i smażymy około 5-6 minut. Ściągamy wszystko z patelni na talerz.
Na tą samą patelnie dodajemy kolejną łyżkę masła, rozpuszczamy i wrzucamy kopytka – delikatnie mieszając obsmażamy kopytka na złocisty kolor. Gdy są pięknie dopieczone, dodajemy boczek i kurki do kopytek. Dodajemy listki tymianku, sól i pieprz do smaku, delikatnie mieszamy i smażymy jeszcze 2 minuty razem. Ściągamy z ognia i podajemy.