Składniki (na 2-3 porcje):
- 200g świeżych kurek
- 1 mała cukinia
- 1 średnia cebula
- 2 małe marchewki
- 150g kaszy pęczak
- 200ml bulionu warzywnego
- 100ml białego wina
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- łyżka drobno siekanej natki pietruszki
Kaszę pęczak gotujemy w dobrze osolonej wodzie aż będzie al dente. Następnie odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Odstawiamy do ostygnięcia.
Cebulę drobno siekamy. Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kurki oczyszczamy – najlepiej jest oczyścić je pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym, odradzam mycie. Mniejsze kurki zostawiamy w całości, większe kroimy w mniejsze kawałki. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w podobnej wielkości kostkę jak marchewkę.
Łyżkę masła rozpuszczamy na patelni i gdy zacznie się pienić, wrzucamy cebulę. Smażymy, aż lekko się zrumieni, około 5-7 minut na większym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie dolewamy na patelnię wino i odparowujemy. Gdy wino odparuje, dodajemy na patelnię marchew, zmniejszamy ogień na średni i smażymy, mieszając co jakiś czas, przez około 5 minut. Po tym czasie, dodajemy pokrojone kurki i także smażymy, mieszając przez 3-4 minuty.
Do warzyw na patelni dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy aby zlepiona kasza się rozkleiła. Dolewamy do wszystkiego bulion i dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż kasza wchłonie bulion i stanie się kremowa – około 10 minut. Następnie, dodajemy pokrojoną cukinię – dodajemy ją na sam koniec bo szybko dochodzi i nie chcemy aby się całkowicie rozpadła. Dusimy przez 3 minut. Na sam koniec dodajemy do pęczotto łyżkę masła, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i delikatnie mieszamy aż masło się rozpuści.
Gotowe pęczotto od razu podajemy.