
Składniki (na 2 porcje):
- około 200g kurek (mogą być mrożone)
- 1 szklanka ryżu arborio
- 2 szalotki, drobno posiekanej
- 3 szklanki ciepłego bulionu grzybowego (może być z kostki)
- 2 łyżka masła
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 3 łyżki śmietanki kremówki
- 1/3 łyżeczki świeżego tymianku lub 1/4 suszonego
- 50ml białego wina
Kurki dokładnie oczyszczamy – mało przybrudzone wystarczy oczyścić miękką ściereczką, pędzelkiem, a bardziej brudne polecam szybko umyć w zimnej wodzie a następnie odłowić, a nie odcedzać – piasek po myciu zostanie na dnie. Większe kurki przekrawamy na pół, mniejsze zostawiamy w całości.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy na nim szalotkę przez 3 minuty. Do niej dodajemy wcześniej przygotowane kurki – podsmażamy jeszcze 4-5 minuty, dodajemy tymianek i przekładamy na talerz.
Na tą samą patelnię, wrzucamy resztę masła, rozpuszczamy i dodajemy ryż. Smażymy go około 5 minut, po czym dodajemy do niego wino – odparowujemy. Zalewamy 1/2 bulionu i gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn. Uzupełniamy kolejną porcjami bulionu, dodajemy grzyby, delikatnie mieszamy i gotujemy risotto do momentu gdy ryż będzie al dente. Ściągamy z ognia, dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym, delikatnie mieszamy i od razu podajemy.












