Risotto z kurkami

Drukuj
13.08.2013   Magda

Zachęcam do spaceru po lesie, bo nadeszła pora na leśne skarby. A wybór tych skarbów jest rozmaity – grzyby, jagody, maliny oraz poziomki.  W tym tygodniu zapraszam do kuchni pełnej leśnych smaków. Zaczynamy od kremowego risotto z żółtymi jak słońce kurkami. W domu roznosi się zapach lasu, a na podniebieniu niebiańskie smaki. Polecam.

Składniki (na 2 porcje): 

  • około 200g kurek (mogą być mrożone)
  • 1 szklanka ryżu arborio 
  • 2 szalotki, drobno posiekanej 
  • 3 szklanki ciepłego bulionu grzybowego (może być z kostki) 
  • 2 łyżka masła 
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku 
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 
  • 1/3 łyżeczki świeżego tymianku lub 1/4 suszonego
  • 50ml białego wina

 

Kurki dokładnie oczyszczamy – mało przybrudzone wystarczy oczyścić miękką ściereczką, pędzelkiem, a bardziej brudne polecam szybko umyć w zimnej wodzie a następnie odłowić, a nie odcedzać – piasek po myciu zostanie na dnie. Większe kurki przekrawamy na pół, mniejsze zostawiamy w całości.

 

Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy na nim szalotkę przez 3 minuty. Do niej dodajemy wcześniej przygotowane kurki – podsmażamy jeszcze 4-5 minuty, dodajemy tymianek i przekładamy na talerz. 

 

Na tą samą patelnię, wrzucamy resztę masła, rozpuszczamy i dodajemy ryż. Smażymy go około 5 minut, po czym dodajemy do niego wino – odparowujemy.  Zalewamy 1/2 bulionu i gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn. Uzupełniamy kolejną porcjami bulionu, dodajemy grzyby, delikatnie mieszamy i gotujemy risotto do momentu gdy ryż będzie al dente. Ściągamy z ognia, dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym, delikatnie mieszamy i od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *