Jaglany krupnik z kurkami

Drukuj
13.10.2025  Magda

Krupnik to jedna z tych zup, które od razu kojarzą nam się z domowym ciepłem i prostą, tradycyjną kuchnią. W tej wersji postawiłam jednak na nutę nowoczesności i do tradycyjnego krupniku dodałam kaszę jaglaną i leśne kurki. Kasza jaglana nadaje zupie lekkości a kurki wnoszą wyjątkowy, leśny aromat. To danie idealne na jesień – rozgrzewające, sycące i pełne naturalnych smaków, które przenoszą prosto do lasu.

Składniki (na 4 porcje):

  • 100g świeżych kurek
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/4 selera korzeniowego
  • 2-3 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • kilka gałązek pietruszki
  • kilka liście lubczyku świeżego, mrożonego lub 1/2 łyżeczki suszonego
  • łyżka masła
  • 1 mała cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży lub mrożony koperek do podania

 

Zaczynamy od obierania marchewki, pietruszki i selera. Następnie kroimy je w kostkę, wkładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę soli oraz pieprzu, gałązki pietruszki oraz lubczyku i całość zalewamy całość wodą, około 1,5l. Zaczynamy gotowanie na niewielkim ogniu. W tym czasie dokładnie płuczemy kaszę jaglaną pod bieżącą wodą, aby pozbyć się goryczki i także dodajemy ją do gotującej się zupy.

 

W międzyczasie zajmujemy się kurkami – dokładnie je przeglądamy, większe sztuki kroimy na mniejsze kawałki, a z drobnych usuwamy resztki igliwia czy piasku, najlepiej przecierając je wilgotnym ręcznikiem papierowym lub szybko płucząc i osuszając.

 

Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy drobno posiekaną cebulę, a następnie dorzucamy przygotowane kurki i smażymy chwilę, aż uwolnią aromat.

 

Całość przekładamy do garnka z zupą, gotujemy jeszcze kilka minut, doprawiamy solą, pieprzem. Krupnik podajemy na gorąco, posypany koperkiem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *