
Składniki (na 4 porcje):
- 100g świeżych kurek
- 5 łyżek kaszy jaglanej
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 1/4 selera korzeniowego
- 2-3 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- kilka gałązek pietruszki
- kilka liście lubczyku świeżego, mrożonego lub 1/2 łyżeczki suszonego
- łyżka masła
- 1 mała cebula
- sól i pieprz do smaku
- świeży lub mrożony koperek do podania
Zaczynamy od obierania marchewki, pietruszki i selera. Następnie kroimy je w kostkę, wkładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę soli oraz pieprzu, gałązki pietruszki oraz lubczyku i całość zalewamy całość wodą, około 1,5l. Zaczynamy gotowanie na niewielkim ogniu. W tym czasie dokładnie płuczemy kaszę jaglaną pod bieżącą wodą, aby pozbyć się goryczki i także dodajemy ją do gotującej się zupy.
W międzyczasie zajmujemy się kurkami – dokładnie je przeglądamy, większe sztuki kroimy na mniejsze kawałki, a z drobnych usuwamy resztki igliwia czy piasku, najlepiej przecierając je wilgotnym ręcznikiem papierowym lub szybko płucząc i osuszając.
Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy drobno posiekaną cebulę, a następnie dorzucamy przygotowane kurki i smażymy chwilę, aż uwolnią aromat.
Całość przekładamy do garnka z zupą, gotujemy jeszcze kilka minut, doprawiamy solą, pieprzem. Krupnik podajemy na gorąco, posypany koperkiem.












