Składniki (na 3-4 porcje):
- 500g mielonej wołowiny
- 1 duży por
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 300ml bulionu drobiowego
- 3 łyżki soku z cytryny
Do podania:
- kuskus
- natka pietruszki
- jogurt grecki
Białą część pora przekrawamy na pół i dokładnie myjemy. Dzielimy na małe kawałki i parujemy w garnku, aż staną się całkowicie miękkie. Odstawiamy do ostygnięcia.
Mięso mielone przekładamy do dużej miski, dodajemy do niego jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Ostudzonego pora rozdrabniamy nożem i dodajemy do mięsa. Wyrabiamy mięso z dodatkami ręką i formujemy zgrabne klopsiki wielkości piłki pingpongowej.
Na patelni rozpuszczamy masło i wkładamy na nie klopsiki – obsmażamy je na brązowo z każdej strony. Gdy klopsiki zrobią się brązowe, zalewamy je przygotowanym bulionem, dodajemy sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Następnie, zmniejszamy ogień, przykrywamy i pozwalamy się dusić około 30 minut, aż sos się trochę zredukuje. Na sam koniec doprawiamy go solą i pieprzem.
W międzyczasie przygotowujemy kuskus, który pasuje do tego dania, ponieważ świetnie wchłania sos i oddaje jego smak. Możemy także podać z dużą ilością pietruszki, kleksem jogurtu i cząstką cytryny.
Albo w szybkowarze – na około 10 minut albo nad garnkiem z wodą, w specjalnym sitku, który przykrywamy pokrywką. Wtedy około 15 lub więcej minut, sprawdzamy widelcem czy jest już miękki.
Jak parujemy pora? 🙂