25.05.2016 Magda
Delikatne i soczyste klopsiki jakie często wyławiamy z sosu pomidorowego dzisiaj zanurzone w delikatnym sosie serowo-ziołowym. Filozofia przygotowania jest taka sama, najpierw obsmażamy klopsiki, potem na bazie wszystkich soków z patelni robimy kremowy sos. Na koniec, wszystko dusi się razem i przechodzi swoimi smakami. Pycha!
Składniki (na 3-4 porcje):
- 500g mielonego mięsa indyka
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki startego ostrego sera – u mnie tylżycki
- 2 łyżki masła klarowanego do smażenia
Sos:
- 2 opakowania serka topionego – może być naturalny lub jak u mnie tylżycki
- 300ml mleka
- łyżka mąki pszennej
- kilka gałązek świeżego tymianku
- kilka gałązek świeżego oregano
- 2 listki lubczyku (opcjonalnie)
- łyżka suszonego szczypiorku – może być żywy
- łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Mięso przekładamy do miski i dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, jajko, starty ser oraz doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i formujemy klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego. Na dużej patelni rozpuszczamy masło i wkładamy porcję klopsików. Obsmażamy z obu stron na brązowo i wykładamy talerz. Robimy tak ze wszystkim klopsikami. W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente.
Na patelnię po klopsikach wrzucamy łyżkę masła i rozpuszczamy. Gdy zacznie się pienić, wsypujemy mąkę i smażymy ją chwilę, mieszając rózgą. Następnie, nie przestając mieszać, stopniowo wlewamy mleko. Gdy mleko zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i dodajemy do niego serki topione i dokładnie rozprowadzamy. Dodajemy szczypiorem, listki tymianku i oregano oraz posiekany lubczyk, jeśli używamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu przekładamy klopsiki, zanurzamy je w sosie i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie klopsiki są gotowe a sos zgęstniał. Podajemy ze świeżo ugotowanym makaronem udekorowane świeżymi listkami oregano.