Składniki (na 2-3 porcje):
- 300g dyni piżmowej
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 masła klarowanego
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 100g kremowego serka ze szczypiorkiem
- 200g makaronu kokardki
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
Wstawiamy wodę na makaron i dobrze solimy. Gotujemy makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dobrze jest gotować makaron z trakcie robienia dania, ponieważ woda spod makaronu przyda się przy podlewaniu warzyw, można jej też odrobinę odlać pod koniec gotowania.
Umytą dynię kroimy w małą kostkę. Cebulę siekamy drobno, czosnek obieramy. Na patelnię wkładamy masło i rozpuszczamy. Dodajemy na nie cebulę i szklimy około 3-4 minuty. Następnie, do cebuli dodajemy dynię oraz roztarty w dłoniach tymianek – smażymy wszystko, od czasu do czasu mieszając, aż zacznie się podpiekać. Wtedy, dodajemy odrobinę wody spod gotowania, zmniejszamy na średni ogień i pod przykryciem dusimy, aż dynia zacznie się robić miękka – około 10minut jeśli mamy małe kawałki dyni. Jeśli woda zbyt szybko odparowuje, dodajemy kolejną małą porcję.
Gdy dynia jest miękka, odparowujemy resztę wody. Dodajemy do dyni czosnek oraz pomidorki i chwilę smażymy – 3-4 minut. Do tego dodajemy ugotowany makaron, kremowy serek i kilka łyżek wody spod makaronu – wszystko dokładnie mieszamy, aby makaron pokrył się tworzącym się kremowym sosem. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy gorące.
Coś cudownego. Kocham makarony, a dynię uwielbiam. 🙂
https://jaglusia.com/