13.07.2017 Magda
Ten przepis to żywy przykład jak czasem niewiele składników robi pyszne i proste danie. Prawdą jest, że same szparagi nie potrzebują zbyt wiele dodatków aby być pyszne, jedynie takie które podkręcają ich smak. Tak mamy tutaj – dodatek koperku i skórki z cytryny tworzy szaleństwo na naszych kubkach smakowych. Musicie spróbować!
Składniki (na 2 porcje):
- 150g makaronu tagliatelle
- 250g zielonych szparagów
- skórka z całej cytryny
- pół pęczku koperku
- 150g kremowego serka śmietankowego
- sól i pieprz do smaku
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe części i kroimy w 3-centymetrowe kawałki. Koperek myjemy i drobno siekamy.
W dużym garnku zagotowujemy wodę, porządnie soli i wrzucamy makaron. Gotujemy al dente. Na 3 minuty przed końcem gotowania wrzucamy pokrojone szparagi i gotujemy. Całość odcedzamy i wrzucamy do garnka w którym się gotował.
Do makaronu ze szparagami dodajemy kremowy serek, koperek, skórkę z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie wszystko razem mieszamy, aż serek rozprowadzi się po całym makaronie. Od razu podajemy. Możemy jeszcze udekorować gałązkami koperku.
Wygląda niesamowicie apetycznie! :)))