Składniki (na 12 klopsików):
- 500g mielonego mięsa wieprzowego
- 200g pikantnego salami – użyłam tego z chili
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- łyżka siekanego oregano
- 3 łyżki łagodnego keczupu, dobrej jakości
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki oleju
- szczypta płatków chili – opcjonalnie
Nastawiamy piekarnik do nagrzania na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Mielone mięso przekładamy do miski. Plasterki salami bardzo drobno siekamy, dodajemy do mięsa. Podobnie drobno siekamy obraną cebulę, dodajemy. Przeciskamy czosnek, dodajemy posiekane oregano, szczyptę chili – jeśli używamy, bułkę tartą i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej rękami, do połączenia.
Do niewielkiej miski dodajemy keczup i dodajemy do niego olej – dokładnie mieszamy do połączenia.
Rękami lepimy klopsiki – mniej więcej wielkości dużego orzecha włoskiego. Każdego klopsika obtaczamy w mieszance oleju z keczupem i układamy na blaszce do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy i obracamy na drugą stronę – aby klopsiki zarumieniły się ładnie z każdej strony. Pieczemy kolejne 15 minut. Po tym czasie klopsiki są gotowe. Podajemy gorące z ulubionymi dodatkami.