Sushi donuts

Drukuj
11.02.2025   Magda

Jak zobaczyłam raz pomysł na te sushi donuts to przepadałam – pierwsza myśl, że koniecznie muszę je zrobić. Nie to, że nie umiem zrobić tradycyjnych rolek, ale też nie jestem jakiś wybitnym sushi master, ba, master w moim wydaniu to też mocne słowo. Dlatego na darmo możecie szukać u mnie przepisu na tradycyjne sushi, ale no te w formie donutów ujęły moje serce. I nie ważne że wszędzie sypią się gromy, że jak coś takiego nazywać w ogóle sushi, ale dla mnie są kawaii i musiałam je Wam tutaj zaprezentować. Na Walentynki to będzie sztos!

Składniki (na 10 donutów):

  • 250g ryżu do sushi (szklanka)
  • 300ml wody
  • 50ml zaprawy do sushi

Dodatki:

  • 150g wędzonego łososia, w plastrach
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 kawałki ogórka szklarniowego długości około 5,5cm każdy
  • 40g kremowego serka śmietankowego
  • 1 i 1/2 arkusza nori
  • około 1/2 łyżeczki wasabi
  • czarny sezam do posypania
  • marynowany imbir do podania
  • sos sojowy do podania
  • łyżka oleju

 

Ryż proponuje ugotować na godzinę przed przygotowywaniem sushi. Porcję ryżu wsypujemy do garnka, wlewamy wodę i opłukujemy, odcedzamy na sicie – powtarzamy tę czynność do czasu, aż woda będzie całkowicie czysta. Odcedzony ryż przekładamy do garnka i zalewamy podaną porcją wody.

 

Stawiamy na ogień, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy go z ognia i dalej przykryty, pozostawiamy na kolejne 15 minut. Po tym czasie odkrywamy i dajemy mu lekko przestygnąć. Gdy ryż jest już tylko lekko ciepły, wlewamy do niego zalewę i mieszamy – najlepiej drewnianą łopatką, delikatnie, ale dokładnie łączymy ryż z zaprawą. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

 

W tym czasie metalowe albo silikonowe formy na donuty smarujemy cieniutką warstwą oleju – można zamoczyć ręcznik papierowy i przetrzeć formę.

 

Przygotowujemy ogórka – kawałki ogórka myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw tniemy na cienkie, długie paski. Robimy tak z każdej strony aż do chwili dojścia do gniazda nasiennego – jego nie skrawamy, tylko wyrzucamy.

 

Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i łyżką wydrążamy miąższ, następnie kroimy go na cienkie kawałki.

 

Zaczynamy składać donuty – polecam zanim zaczniemy podzielić łososia w opakowaniu na około 10 części, aby w każdej donucie była podobna ilość Do foremek układamy porcję łososia, obok 2-3 plasterki awokado, ładnie w wachlarzyk. Obok dajemy ogórka, którego plasterki też nakładamy na siebie jeden obok drugiego, aby ładnie wyglądały. Na to kładziemy odrobinkę ryżu, lekko dociskamy. Następnie bierzemy trochę serka kremowego i smarujemy po ryżu – najlepiej robić to palcami. Na palec bierzemy też odrobinę wasabi i smarujemy cieniutką warstwę na serek. Całość przykrywamy jeszcze odrobiną ryżu, formując i dociskając kształt pączka z dziurką. Robimy tak resztę donutów.

 

Arkusz nori tniemy na paski szerokości około 2,5cm. Następnie każdy pasek dzielimy równo na pół i otrzymane kawałki następnie na pół. Na uformowane donuty układamy po 4-5 kawałków nori, delikatnie dociskając.

 

Foremki z donutami przykrywamy kawałkiem folii pożywczej, po czym przykrywamy deską do krojenia. Wstawiamy do lodówki i możemy delikatnie dociążyć od góry, ale równomiernie – ja użyłam solidnych drewnianych desek, więc nacisk był dobry, ale można użyć plastikowych ale wtedy polecam czymś dodatkowo docisnąć. Zostawiamy w lodówce na godzinę.

 

Po tym czasie możemy serwować. Za pomocą silikonowej szpatułki delikatnie podważamy sushi donuty w koło po czym wyciągamy z formy. Układamy na ładnym talerzu. Z wierzchu posypujemy odrobiną sezamu. Podajemy z sosem sojowym oraz marynowanym imbirem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *