Składniki (na 4 porcje):
- 1 średni filet z kurczaka
- połowa brokuła
- 10cm kawałek pora
- 100g surowego boczku w plastrach
- 200ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki oleju
- 200g kremowego serka
- połowa arkusza ciasta francuskiego
- sól i pieprz do smaku
- jajko do posmarowania ciasta
Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w małą kostkę. Pora przekrawamy na pół, dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Boczek kroimy w drobną kostkę. Brokuła myjemy, rozdzielamy różyczki – duże kroimy na ćwiartki, małe na pół.
Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i gdy się rozgrzeje, wrzucamy boczek. Smażymy boczek na chrupiąco, po czym ściągamy go z patelni zostawiając cały tłuszcz na patelni. Na pozostawiony na patelni tłuszcz wrzucamy kurczaka i smażymy, aż delikatnie się zrumieni. Następnie, wrzucamy do kurczaka pora i brokuły i smażymy jeszcze 2 minut, od czasu do czasu mieszając, aż por lekko zmięknie.
Na patelnie wlewamt bulion, zmiejszamy ogień na średni, przykrywamy i dusimy wszystko 5 minut.
W międzyczasie nagrzewamy pierkanik na 200*. Przygotowujemy krążki z ciasta francuskiego – wycinamy 4 krążki z ciasta przykładając foremki do pieczenia. Ze skrawków możemy wyciąć kształt serduczek, aby było jeszcze bardziej walentynkowo.
Po upływie 5 minut, ściągamy patelnię z ognia i dodajemy serek – wszystko dokładnie mieszamy do rozprowadzenia serka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Farsz rozkładamy po równo do kokilek do zapiekania. Brzeg każdej z kokilki delikatnie smarujemy wodą – najlepiej jest umoczyć palec i przejechać po krawędzi, i przyklejamy ciasto, brzegi dociskając do foremki. Na środek układamy wycięte serduszko. W cieście, nożykiem, robimy 3 małe nacięcia, aby para mogła ulecieć. Wierzch każdej kokilki smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut, aż ciasto stanie się złociste i chrupiące. Podajemy prosto z piekarnika.