Sałatka z łososiem i chrupiącym ryżem

Drukuj
07.12.2024  Magda

Dałam się porwać temu przepisowi, wpadłam na niego kiedyś na instagramie i wiedziałam że muszę wypróbować. Są w nim smaki które uwielbiam i nie pomyliłam się myśląc, że będzie smakowało trochę jak moje ukochane sushi. Ale jest w nim jeszcze coś – chrupiący, lekko pikantny ryż, stawiający opór na zębach – mnie to zachwycało w trakcie jedzenia. Jadłam ją od razu po zrobieniu, gdy łosoś i ryż są jeszcze lekko ciepłe – smakowała bosko. Ale potem resztę schowałam do lodówki i zjadłam potem na zimno i przyznam chyba było jeszcze lepsza. Dlatego ta sałata poleca się na ciepło na obiad, a na kolacje na zimno, z tego co zostało z obiadu, niby to samo danie, ale jakby zupełnie inaczej, wspaniale smakuje w obu przypadkach. Musicie wypróbować i sami zrozumiecie dlaczego stała się hitem w Internecie.

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka chrupiącego chili w oleju
  • łyżka oleju słonecznikowego
  • 2 filety z łososia – u mnie po około 150g każdy
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • duży ogórek szklarniowy
  • puszka fasolki edamame
  • 3 cebulki dymki
  • 1 dojrzałe awokado
  • łyżeczka ziaren czarnego sezamu
  • łyżka soku z cytryny

Na dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka oleju sezamowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka octu ryżowego
  • łyżka płynnego miody
  • łyżeczka startego imbiru
  • sól do smaku

 

Nastawiamy piekarnik na 200°. Na blachę do pieczenia wykładamy papier i wysypujemy ryż. Dodajemy do niego sos sojowy, olej oraz chrupiące chili i wszystko mieszamy do połączenia. Następnie rozkładamy ryż po całej blaszce i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut.

 

W tym czasie myjemy filety łososia, układamy na drugiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Po 15 minutach pieczenia ryżu, mieszamy go na blaszce i dorzucamy do piekarnika filety z łososia. Pieczemy kolejne 15 minut.

 

W tym czasie w słoiczku łączymy wszystkie elementy dressingu i dokładnie mieszamy. Ogórka kroimy na plasterki, dymkę w drobne plasterki. Fasolę edamame odcedzamy, przelewamy i odstawiamy do odcieknięcia. Awokado przepoławiamy, usuwamy pestkę. Łyżką wydrążamy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.

 

Wyciągamy upieczony ryż oraz rybę z piekarnika. Ryż przesypujemy do dużej miski, dodajemy połowę dressingu i mieszamy gdy jest jeszcze gorący. Ściągamy skórę z ryby i dzielimy na około centymetrowe kawałki. Do ryżu dodajemy ogórka, dymkę, awokado, fasolę, łososia i resztę dressingu – delikatnie ale dokładnie mieszamy. Na sam koniec posypujemy danie sezamem i podajemy. Tak jak podałam w opisie, danie jest przepyszne zarówno na ciepło jak i na zimno, świetnie pasuje jako ciepły obiad albo kolacja na zimno. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *