Składniki (na 2 porcje):
- 1 i 1/2 szklanki ryżu do sushi
- 1/2 łyżeczki soli
- płaska łyżeczka cukru
- 6 łyżek octu ryżowego
Dodatki:
- 1 dojrzałe awokado, najlepiej odmiany Haas
- 150g wędzonego łososia
- arkusz wodorostów nori
- łyżeczka ziaren czarnego sezamu
Piklowane ogórki:
- połowa ogórka szklarniowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- łyżeczka miodu
Na dressing:
- 2 łyżki majonezu
- łyżeczka sosu Sriracha – ja używam tego najłagodniejszego
- 2 łyżki soku z cytryny
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotowujemy zalewę – do octu ryżowego dodajemy sól, cukier, stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy mieszając, do momentu rozpuszczenia składników. Odstawiamy. Gdy ryż jest jeszcze lekko ciepły, wlewamy zalewę i najlepiej drewnianą łopatką, mieszamy delikatnie ryż z zalewą do połączenia. Odstawiamy ryż do całkowitego ostygnięcia.
Przygotowujemy piklowane ogórki – ogórka dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. W miseczce mieszamy do połączenia ocet ryżowy, sos sojowy oraz miód. Wkładamy do marynaty ogórki, mieszamy i odstawiamy do zamarynowania – do chwili podania, można schować do lodówki.
Przygotowujemy dressing – do miski przekładamy majonez, dodajemy sos sriracha oraz sok z cytryny. Wszystko mieszamy do połączenia.
Awokado obieramy, przepoławiamy, wyciągamy pestkę i kroimy w plasterki.
Arkusz glonów nori tniemy na cienkie paseczki – polecam użyć do tego nożyczek, najlepiej się sprawdzą.
Układamy danie – na dno miski wykładamy porcję ryżu. Posypujemy go sezamem. Na wierzch ryżu układamy plasterki awokado, jeśli chcemy aby ładnie wyglądało, możemy ułożyć wachlarz z plasterków. Wykładamy łososia wędzonego oraz marynowanego ogórka – możemy go po wyłożeniu jeszcze polać pozostałą w misce marynatą. Na łososia oraz awokado polewamy przygotowany dressing. Na sam środek układamy pokrojone paseczki nori. Danie podajemy. Możemy osobno zaserwować jeszcze sos sojowy, do polewania sobie kęsów, tak jakbyśmy zamaczali rolki sushi.