
Składniki (na 3-4 porcje):
- 300g makaronu świderki
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- mała puszka kukurydzy
- duży ogórek szklarniowy
- 1 czerwona cebula
Na dressing:
- 2 czubate łyżki majonezu
- 2 czubate łyżki gęstego jogurtu
- łyżka drobno siekanej natki pietruszki
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Ugotowany, dobrze przelewamy pod zimną wodą. Odstawiamy do odcieknięcia.
Do dużej miski przekładamy odsączony makaron, dodadajemy do niego odsączonego tuńczyka oraz kukurydzę. Ogórka dobrze myjemy i kroimy wzdłóż na ćwiarki. Nożem, usuwamy z niego gniazda nasienne i kroimy w małe kawałki, dodajemy do miski. Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy, dodajemy do miski.
W słoiku mieszamy dokładnie wszystkie składniki dressingu. Całość wlewamy do składników sałatki i dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze pokryły się sosem. Sałatkę odstawiamy do schłodzenia do lodówki, na miniumum 2 godziny.