Składniki (na 2 duże porcje):
- 500g małych, młodych ziemniaków
- 2 filety z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 średnia czerwona cebula
- po 10 sztuk czarnych i zielonych oliwek
- sok i skórka z połowy cytryny
- 2 łyżeczki przyprawy gyros
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 2 łyżki posiekanych świeżych ziół – użyłam oregano i mięty
- kawałek fety do posypania – opcjonalnie
Do tego przepisu użyłam ziemniaków w skórkach ugotowanych dzień wcześniej – ziemniaki porządnie wyszorowałam szczotką pod wodą, aby pozbyć się odstającej skóry. Zalałam je w garnku zimną wodą, posoliłam i gotowałam do miękkości. Część zjedliśmy, pozostałe wstawiłam w całości do lodówki. Zimne ziemniaki pokoiłam na kawałki wielkości kęsa.
Filety z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oczyszczamy z błonek. Kroimy je w kawałki wielkości kęsa. Przekładamy do miski, dodajemy do nich przyprawę gyros, sok oraz skórkę z cytryny oraz 2 łyżki oleju. Odstawiamy do zamarynowania.
Przygotowujemy resztę składników – cebulę obieramy, przekrawamy, kroimy w grubsze pióra. Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Oliwki przepoławiamy wzdłuż na pół.
Rozgrzewamy dobrze patelnię. Gdy jest gorąca, wrzucamy na nią kurczaka i smażymy aż stanie się złocisty – około 4-5 minut, obracając w międzyczasie kawałki. Upieczonego kurczaka ściągamy z patelni.
Na tą samą patelnię, dodajemy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i chwilę smażymy – 2 minuty, mieszając. Do cebuli dodajemy obie papryki i smażymy aż papryka lekko zmięknie – około 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając. Upieczone warzywa ściągamy na talerz z kurczakiem.
Na patelnie dodajemy ponownie 2 łyżki oleju i wrzucamy ziemniaki. Ziemniaki dobrze obsmażamy, aż staną się złociste i chrupiące – około 7-8 minut, na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Do ziemniaków dodajemy kurczaka z warzywami, dodajemy oliwki, posiekane zioła oraz sól i pieprz do smaku. Dokladnie mieszamy i chwilę razem smażymy – maksymalnie 3 minuty.
Danie jest gotowe do podania. Dla dodatkowego smaku polecam posypać gorące danie pokruszoną w palcach fetą.
Wygląda przepysznie 🙂 Ogólnie jestem wielką fanką ziemniaków, więc takie danie to ja muszę spróbować 🙂