Składniki (na 2 porcje):
- 250g ulubionego makaronu
- puszka krojonych pomidorów
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki kaparów z zalewą
- łyżka oliwy
- szczypta chili
- sól i pieprz do smaku
- pół łyżeczki cukru
- świeże oregano do podania
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie gdy gotuje się makaron, robimy sos. Drobno siekamy cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę Chwilę smażymy, aby cebula się zeszkliła – około 4-5 minut, po czym wrzucamy czosnek i smażymy jeszcze minutę. Następnie dodajemy puszkę pomidorów i pół puszki przegotowanej wody – dokładnie wypłukujemy wodą resztę pomidorów z puszki. Dodajemy chili, cukier i część pokrojonych kaparów, następnie przykrywamy i dusimy 10 minut.
Po tym czasie, dodajemy do sosu odsączonego tuńczyka, trochę zostawiamy na wierzch makaronu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy. Ugotowany makaron obficie polewamy sosem. Podajemy udekorowane kaparami, tuńczykiem i świeżym oregano. Można też posypać odrobiną chili jeśli ktoś lubi ostrzejsze dania.