Składniki (na 2 duże porcje):
- 250g mrożonych lub świeżych kurek
- 160g makaronu tagliatelle
- 1 szalotka
- 200ml śmietanki kremówki
- 100ml bulionu warzywnego
- 50ml białego wina
- 2 łyżki masła
- łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Zaczynamy od zrobienia sosu – cebulkę szalotkę obieramy, przekrawamy i drobno kroimy. Na głęboka patelnię dajemy łyżkę masła i rozpuszczamy, aż zacznie się pienić. Dodajemy do niej posiekaną szalotkę i przesmażamy 3-4 minut do zeszklenia się szalotki. Do szalotek dodajemy mrożone kurki, mieszamy i smażymy do chwili aż grzyby całkowicie się rozpuszczą i zmiękną – około 10 minut na średnim ogniu, pod lekkim przykryciem. Jeśli używamy świeżych kurek, przed użyciem dokładnie je oczyszczamy z piasku, kroimy w mniejsze kawałki. Ich smażenie na patelni też znacznie się skróci do około 6-7 minut.
W tym czasie wstawiamy wodę na makaron, dobrze ją solimy. Gotujemy makaron al dente, po czym odcedzamy, ale nie przelewamy. Gorący przerzucamy do garnka w którym się gotował i przykrywam, aby pozostał ciepły.
Do odparowanych z wody grzybów, dodajemy wino i od czasu do czasu mieszając, odparowujemy połowę płynu – tak aby alkohol się ulotnił, ale smak pozostał. Następnie, dodajemy bulion i wszystko krótko podduszamy – około 5-8 minut. Do całości dodajemy śmietankę i mieszając, zagotowujemy.
Gotowy sos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dodajemy do niego drobno posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.
Gotowy sos wlewamy do garnka z makaronem, dodajemy do tego łyżkę masła i delikatnie mieszamy, aby makaron pokrył się dokładnie sosem, a masło rozpuściło. Od razu podajemy.