Składniki (na 12 małych naleśników):
- 1 jajko
- 150ml tłustego mleka
- 100ml wody
- niepełna szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- łyżka masła
- 3 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu
Na nadzienie:
- 250g tłustego twarogu
- 3 łyżki śmietany 12%
- pół laski wanilii
- 2 łyżki mleka
- cukier puder do smaku – opcjonalnie
Na truskawki:
- 300g świeżych truskawek
- 4-5 łyżek syropu z czarnego bzu
Zaczynamy od truskawek – umyte i odszypułkowane truskawki kroimy na pół lub w ćwiartki – zależy od wielkości. Do tak pokrojonych truskawek dodajemy syrop z bzu, dokładnie mieszamy i odstawiamy do zamacerowania.
Do robota kuchennego lub do wysokiego naczynia, w którym zazwyczaj blendujemy, przekładamy twaróg, nasiona z przepołowionej połówki laski wanilii, śmietanę oraz mleko, a jeśli chcemy słodsze nadzienie, dodajemy także cukru pudru do smaku. Całość ucieramy lub blendujemy na gładko. Wstawiamy do lodówki do chwili użycia.
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe – łyżkę masła rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wybijamy jajko, dodajemy do niego mleko, wodę, syrop, szczyptę soli oraz rozpuszczone masło – mieszamy rózgą do połączenia. Do mokrych składników wsypujemy mąkę i mieszamy rózgą do dokładnego połączenia – ciasto powinno mieć konsystencję śmietanki, jeśli jest za rzadkie dodajemy jeszcze łyżkę lub dwie mąki, a jeśli za gęste, rozrzedzamy odrobiną mleka.
Rozgrzewamy dobrze nieprzywierającą patelnię. Wylewamy na nią porcję ciasta – około 2/3 chochelki, kulistymi ruchami rozprowadzamy, smażymy na złocisto, obracamy i jeszcze chwilę smażymy. Powtarzamy czynności do skończenia się ciasta.
Składamy danie – do środka naleśników dajemy porcję twarogu – wychodzi około 1,5 łyżeczki na naleśnika. Rozsmarowujemy i albo składamy na ćwiartki lub zwijamy. Układamy na talerzu, a na wierzch wykładamy solidną porcję truskawek i polewamy odrobiną uzyskanych spod truskawek syropu. Podajemy.