Kurczak caprese

Drukuj
25.06.2020   Magda

Kto nie lubi sałatki caprese, tych dojrzałych i soczystych pomidorów, delikatnej i kremowej mozzarelli oraz świeżości bazylii? Jedna z prostszych, a jakże pysznych sałatek. To są smaki które ja uwielbiam, dlatego postanowiłam przenieść je na równie proste i smaczne danie obiadowe. Na wierzch grillowanej, soczystej piersi układamy warstwy znane z sałatki i w efekcie mamy słodkie od pieczenia pomidory, ciągnący ser i pyszny balsamiczny sos. Idealna połączenie i wyśmienity obiad do podania.

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 duże filety z kurczaka
  • kulka mozzarelli
  • 2 dojrzałe pomidory
  • około łyżki świeżych, posiekanych listków bazylii
  • około 2-3 łyżki gęstego octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • około 1/2 łyżeczki cukru

 

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z błonek. Ostrym nożem przekrawamy każdy z filetów na dwa duże płaty – polecam lewą dłonią dociskać filet do deski i delikatnie przekroić, uważając aby nie zrobić dziury. Tak rozkrojone filety delikatnie rozbijamy tłuczkiem, tylko aby wyrównać. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Odkładamy.

 

Pomidory myjemy i kroimy w plastry – używamy najlepiej tych plastrów ze środka, największych – około 2 plastry na filet. Mozzarellę kroimy w plastry. 

 

Na patelnię, najlepiej grillową, ale jeśli nie mamy, może być zwykła, wlewamy łyżkę oliwy – jeśli mamy tak dużą patelnię, że na raz zmieścimy wszystkie filety, od razu dodajemy obie łyżki oliwy podane w przepisie. Ja grillowałam partiami, najpierw dwa, potem kolejne. Układamy filety na rozgrzanej patelni i smażymy, na niezbyt dużym ogniu, aby się dobrze usmażyły, a nie od razu spaliły. Około 5 minut na jednej stronie. Odwracamy i smażymy 4 na drugiej. Po tym czasie na filety układamy po 2-3 plasterki mozzarelli, po 2 plastry pomidora, z wierzchu doprawiamy pomidora szczyptą cukru i soli. Całość przykrywamy pokrywką jeśli mamy lub kawałkiem folii aluminiowej i smażymy jeszcze 2-3 minuty. 

 

Po tym czasie mięso jest gotowe. Od razu je podajemy, z wierzchu posypujemy posiekanymi listkami bazylii i skrapiamy odrobiną octu balsamicznego. Polecam podawać filety z pieczonymi w piekarniku ziemniakami, które także posypujemy świeżą bazylią. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *