Składniki (na 2 duże porcje):
- 200g makaronu – użyłam dużych świdrów
- 250g pomidorków koktajlowych
- puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- płaska łyżeczka suszonego oregano
- szczypta płatków chili
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Zaczynamy od upieczenia papryk – nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy folią. Papryki myjemy, przecinamy na pół, usuwamy gniazda nasienne oraz ogonek. Układamy na blaszce rozcięciem do góry. Posypujemy odrobiną pieprzu i soli. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 30 minut, aż skórka stanie się mocno podpieczona. Wyciągamy upieczone papryki, najlepiej do miski, którą następnie przykrywamy albo talerzem lub folią spożywczą, tak aby się zaparowało od ciepła – ten zabieg pomoże w późniejszym łatwiejszym ściąganiu skórki. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, aby można było w rękach obrać.
Gdy papryki stygną, wstawiamy wodę na makaron, dobrze solimy i gotujemy makaron al dente. Przed ocedzeniem makarony odlewamy około pół kubka wody spod makaronu. Odcedzony makaron wrzucamy z powrotem do gorącego garnka po gotowaniu aby nie ostygł.
Paprykę obieramy ze skórki i kroimy w centymetrową kostkę. Odkładamy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i wkładamy do praski do czosnku. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę i smażymy od czasu do czasu mieszając, około 2-3 minuty. Po tym czasie przeciskamy do cebuli czosnek, dodajemy chili oraz roztarte w dłoniach oregano i mieszając cały czas, smażymy jeszcze przez minutę. Do tego dodajemy pomidorki, mieszamy, wlewamy wodę spod makaronu, zmniejszamy ogień i dusimy przez jakieś 3-4 minuty, aż pomidorki lekko zmiękną i zaczną puszczać pyszny sos. Do sosu dodajemy pokrojoną paprykę oraz odcedzonego tuńczyka z puszki, a także ugotowany makaron – delikatnie ale dokładnie mieszamy, aby makaron pokrył się pysznymi smakami z patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem,
Danie jest gotowe do podania, serwujemy gorące.