Składniki (na 2 duże porcje):
- 180g makaronu – u mnie rigatoni
- 200g cukinii
- 2 garści świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 czubate łyżki tartego parmezanu
- 3 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
- łyżka zwykłej oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- około 50g sera feta do posypania
Nastawiamy wodę na makaron – gdy zacznie się gotować, solimy, wrzucamy makaron, gotujemy al dente. Przed odcedzeniem, polecam odlać około 1/2 szklanki wody spod gotowania, może się przydać do rozrzedzenia pesto. Jeśli odcedzimy makaron, przekładamy go z powrotem, gorącego do garnka.
W tym czasie składniki na pesto przekładamy do robota kuchennego – szpinak, czosnek, tarty parmezan, oliwę, sok z cytryny, szczyptę soli oraz pieprzu do smaku- całość blendujemy na gładkie pesto.
Cukinie myjemy, odcinamy końce, przekrawamy na pół a następnie w średniej grubości plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cukinię i smażymy, aż stanie się złocista. Ściągamy z ognia.
Do gorącego, odcedzonego makaronu dodajemy pesto i mieszamy – jeśli wszystko jest bardzo gęste, możemy dodawać po odrobinie wody spod gotowania, do uzyskania idealnej kremowej konsystencji. Do tego dodajemy podpieczoną cukinię i mieszamy.
Danie od razu podajemy, posypane obficie rozkruszoną fetą.
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Zapraszam na moje social media:
http://www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
http://www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
http://www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam