Makaron z pesto szpinakowym i cukinią

Drukuj
23.06.2025   Magda

Nie wiem jak to się stało i umknęło mojej uwadze, że do tej pory na moim blogu nie pojawił się przepis na pesto szpinakowe. A to przecież jedno z moich ulubionych pesto i jedzonych naprawdę często – to jest efekt tego jak kupuje całą paczkę świeżego szpinaku, użyję garść lub dwie, a potem czeka łaskawie w lodówce na zużycie. Wtedy szybki obiad z pesto sam się robi. Można sobie zaserwować samo pesto z makaronem, ale ja lubię sobie dodać jakieś dodatkowe warzywo – w tym wypadku jest to cukinia, ale słodkie pomidorki koktajlowe też byłyby pyszne. I oczywiście feta na wierzchu, świetnie pasuje – kremowa i słona, idealne wykończenie tego dania.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 180g makaronu – u mnie rigatoni
  • 200g cukinii
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżki tartego parmezanu
  • 3 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
  • łyżka zwykłej oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • około 50g sera feta do posypania

 

Nastawiamy wodę na makaron – gdy zacznie się gotować, solimy, wrzucamy makaron, gotujemy al dente. Przed odcedzeniem, polecam odlać około 1/2 szklanki wody spod gotowania, może się przydać do rozrzedzenia pesto. Jeśli odcedzimy makaron, przekładamy go z powrotem, gorącego do garnka.

 

W tym czasie składniki na pesto przekładamy do robota kuchennego – szpinak, czosnek, tarty parmezan, oliwę, sok z cytryny, szczyptę soli oraz pieprzu do smaku- całość blendujemy na gładkie pesto. 

 

Cukinie myjemy, odcinamy końce, przekrawamy na pół a następnie w średniej grubości plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cukinię i smażymy, aż stanie się złocista. Ściągamy z ognia.

 

Do gorącego, odcedzonego makaronu dodajemy pesto i mieszamy – jeśli wszystko jest bardzo gęste, możemy dodawać po odrobinie wody spod gotowania, do uzyskania idealnej kremowej konsystencji. Do tego dodajemy podpieczoną cukinię i mieszamy.

 

Danie od razu podajemy, posypane obficie rozkruszoną fetą.

 



1 thought on “Makaron z pesto szpinakowym i cukinią”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *