Pinza ze szparagami

Drukuj
25.06.2025   Magda

Jak już pewnie zauważyliście, przepisy na pinze biją rekordy popularności i nie ma się co dziwić, bo jeśli możemy mieć coś na wzór pysznej pizzy gotowej w kilka chwil, to pinza świetnie się do tego nadaje. A można na niej położyć co sobie tylko człowiek zamarzy. U mnie na fali odchudzania, zajadałam się pinzą z zielonymi warzywami, w szczególności ze szparagami. Można ją właśnie lekko odchudzić i zajadać bez wyrzeczeń jeśli za sos użyjemy serka wiejskiego i dodamy mozzarelli light, jak w tym przepisie. Do tego pyszne pesto, świeża skórka z cytryny i mamy przepyszną letnią wyżerkę.

Składniki (na 1 dużą lub 2 małe porcje):

  • 1 gotowa pinza
  • około 100g zielonych szparagów, ważonych już po oderwaniu zdrewniałej części
  • łyżka pesto bazyliowego
  • 4 łyżki serka wiejskiego
  • kulka mozzarelli – u mnie light
  • szczypta płatków chili
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • kilka listków świeżej bazylii
  • szczypta soli i świeży pieprz do smaku

 

Nagrzewamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, wykładamy na nią pinze.

 

Na spód pinzy rozsmarowujemy równomiernie serek wiejski – można go zmielić na gładki sos, ale zostawienie z grudkami też jest ok, ja tak zostawiam. Na serek układamy szparagi, pozbawione zdrewniałej części. Na szparagi rozkładamy kawałki mozzarelli, którą możemy pociąć na kawałki lub rozerwać w palcach. Polewamy wszystko pesto bazyliowym, rozrzucamy startą skórkę z cytryny oraz posypujemy odrobiną płatków chili.

 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 10-12 minut, aż mozzarella się rozpuści i zacznie apetycznie przypiekać. Po upieczeniu wyciągamy pinzę, doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy listki świeżej bazylii i podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *