Składniki (na 4 duże porcje):
- 1kg mielonego mięsa wołowego – u mnie samodzielnie mielone mięso z antrykotu
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- odrobina oleju do smażenia
- łyżka musztardy kremowej
Na sos:
- 500g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki
- 600ml bulionu wołowego
- łyżka kremowego serka
- łyżka siekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- odrobina oleju
Przygotowujemy składniki na sos – pieczarki oczyszczamy, obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w pióra.
Do mielonego mięsa dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę, wybijamy jajko, dodajemy bułke tartą, musztardę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy, najlepiej rękami. Mięso dzielimy na 4 części, z każdej formujemyu kulkę i spłaszczamy na dużegom grubego kotleta. Na patelni mocno rozgrzewamy odrobinę oleju i obsmażamy kotlety, z obu stron, aż staną się mocno przypieczone. Upieczone kotlety ściągamy na talerz, zostawiają tłuszcz na patelni.
Na patelnie wlewamy jeszcze odrobinę oleju, wrzucamy na niego cebulę i smażymy przez minutę. Do cebuli dodajemy pieczarki i smażymy na bardzo dużym ogniu, rzadko mieszając aby nie puściły wody, aż się zarumienią. Do cebuli i pieczarek dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i smażymy ze wszystkim przez minutę, cały czas mieszając. Nie przestając mieszać, wlewamy około 1/3 bulionu i dokładnie mieszamy. Gdy wszystko jest dokładnie wymieszane, dodajemy resztę bulionu i mieszamy. Na średnim ogniu, dusimy sos około 10 minut, aż delikatnie zgęstnieje. Po tym czasie, dodajemy do sosu kremowy serek i dokładnie rozprowadzamy. Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem, wsypujemy połowe siekanej poetruszki i dokładnie mieszamy.
Do bulgającego delikatnie sosu wkładamy upieczone kotlety, delikatnie zanurzamy w sosie. Dusimy kotlety w sosie maksymalnie 10 minut. Na sam koniec posypujemy resztą natki pietruszki i podajemy.