Dzisiaj postawiłam na duże kapelusze, po jednym na głowę, bo przecież to przystawka. Możemy też skorzystać z małych pieczarek, ale liczmy wtedy dwie na głowę i zwiększyjmy ilość rzeczy do farszu. A w nim mamy słodko-kwaśne pomidory, do tego moje ulubione czarne oliwki i coś co pieczarki lubią najbardziej – cebulę i natkę pietruszki. Po zapieczeniu zaskoczą nas kawałki ciągnącej się mozzarelli.
Składniki (na 2-4 porcje):
- 4 bardzo duże pieczarki
- 6 suszonych pomidorów z oliwy
- 10 czarnych oliwek
- 1 średnia cebula
- 2 łyzki bułki tartej
- kulka mozzarelli
- łyżka siekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy spod pomidorów
Pieczarki obieramy ze skórki. Ostrym nożem ostrożnie wykrawamy nóżki pieczarek. Kapelusze układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odcięte nóżki pieczarek kroimy w drobną kostkę. Obraną cebulę także szatkujemy na drobno. Suszone pomidory kroimy w kostkę, a odcedzone oliwki na plasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z pomidorów i wrzucamy na nią cebulę – smażymy do zeszklenia. Do cebuli dodajemy posiekane pieczarki, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy dalej, aż się przysmażą. Do tego dodajemy pomidory i oliwki i smażymy wszystko razem, aż dobrze się zarumieni. Farsz przekładamy na talerz, aby trochę ostygnął. Do niego dodajemy bułkę tartą, natkę pietruszki, posiekaną na drobno mozzarellę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.
Nagrzewamy piekarnik do 200°. Kapelusze pieczarek doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Faszerujemy kapelusze przygotowanym farszem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Podajemy ciepłe, same lub z chrupiącym pieczywem.
Taki farsz w pieczarkach musi pasować wyśmienicie! 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/