Składniki (na 8 kotletów):
- 500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 duże jajko
- 1 czerstwa bułka kajzerka
- 1 duża cebula
- łyżka masła
- pieprz do smaku
- 150g sera feta
- łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- olej do smażenia
- płatki kukurydziane do panierowania
Czerstwą bułkę namaczamy w wodzie. Cebulę szatkujemy na drobno. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i gdy zacznie się pienić, dodajemy cebulę, którą podsmażamy, aż się lekko podpiecze – około 5 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Na talerz przekładamy fetę, dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę oraz oregano i rozgniatamy wszystko widelcem na jednolitą masę. Dzielimy masę na 8 części.
Mięso przekładamy do miski, dodajemy do niego podsmażoną cebulę razem z tłuszczem, odciśniętą z wody i rozdrobnioną na mniejsze kawałki bułkę, jajko oraz pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy, najlepiej ręką. W misce dzielimy mięso na mniej więcej 8 części.
Na talerz wysypujemy płatki kukurydziane, które lekko rozgniatamy w dłoniach na mniejsze kawałki. Każdą porcję mięsa rozpłaszczamy na płaski placek, w środku robimy wgłębienie do którego wkładamy porcję sera, przykrywamy mięsem i formujemy kształtny, spłaszczony, okrągły kotlet. Każdy kotlet panierujemy w rozdrobionych płatka kukurydzianych.
Na patelni rozgrzewamy olej i gdy jest dobrze rozgrzany, smażymy porcjami kotlety z obu stron na złocisty kolor. Podajemy gorące, np. z zapiekaną z przepisu poniżej.
MINI ZAPIEKANKI Z ZIEMNIAKÓW I CUKINI
Składniki (na 3 porcje):
- 5 średnich ziemniaków
- 1 średnia cukinia
- 6 łyżek kwaśnej śmietany
- 3 łyżki żółtego startego sera
- sól i pieprz do smaku
- masło do wysmarowania foremek
Ziemniaki obieramy i podgotowujemy w dobrze osolonej wodzie – około 15 minut, aż nóż będzie wchodził z nie łatwo, ale w środku będą jeszcze lekko dente. Odcedzamy i odstawiamy do lekkie ostudzenia. Nastawiamy piekarnik na 180°. Foremki do zapiekania smarujemy masłem.
Cukinię myjemy i kroimy w cienkie plasterki, ostudzone ziemniaki także kroimy w plasterki. Do foremek układamy warstwę z plastrów ziemniaków, następnie z cukini – doprawiamy solą i pieprzem. Na to kładziemy po łyżce śmietany i rozsmarowujemy. Po czym układamy kolejną warstwę ziemniaków, cukinii, doprawiamy, rozsmarowujemy śmietanę. Układamy nie więcej niż 2 warstwy. Na sam wierzch, posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku 20-25 minut, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie.