Składniki (na 2 duże porcje):
- 2 filety z kurczaka
- 2 średnie pory
- pół szklanki mrożonego groszku
- 2 garści świeżego szpinaku
- szklanka mleka
- szklanka bulionu drobiowego
- łyżka mąki i trochę do obtoczenia kotletów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki kremowego serka
- 3 łyżki oleju
- łyżka siekanej natki pietruszki
Zaczynamy od przygotowania kotletów – mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i rozbijamy wałkiem na kotlety grubości około centymetra – polecam albo wsadzić je do woreczka foliowego albo okręcić folią spożywczą i dopiero rozbijać, bardzo zaoszczędzi to sprzątanie. Kotlety doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym obtaczamy w cienkiej warstwie mąki, nadmiar strzepujemy. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i obsmażamy na nim kotlety, z obu stron, na złocisty kolor. Upieczone odkładamy na talerz. Tłuszcz na patelni zostawiamy.
Pory dokładnie oczyszczamy – ściągamy wierzchnie liście, odcinamy koniec, dokładnie myjemy. Kroimy w pół centymetrowe krążki. Wrzucamy pora na tłuszcz po smażeniu mięsa i smażymy, aż zacznie się rumienić, około 5 minut. Do pora ścieramy 2 ząbki czosnku, smażymy jeszcze minutę. Dodajemy do tego łyżkę mąki i cały czas mieszając, prażymy mąkę przez minutę. Następnie, nie przestając mieszać, wlewamy stopniowo mleko i dokładnie mieszamy, aby rozprowadzić mąkę w mleku. Do tego wlewamy bulion, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień na średni, rozprowadzamy w sosie kremowy serek, dodajemy mrożony groszek, szpinak, doprawiamy solidnie solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Na wierzch sosu układamy kotlety, przykrywamy i całość dusimy około 15 minut.
Po tym czasie danie jest gotowe. Posypujemy je z wierzchu posiekaną na drobno natką. Podajemy z dowolnym dodatkiem, ja podałam z maślanymi tłuczonymi ziemniakami.