Klopsiki cukiniowe z sosem pomidorowym

Drukuj
30.09.2017   Magda

Nawet największy fan mięsa będzie zachwycony smakiem tych pysznych wegetariańskich klopsików. Mi udało się przekonać do nich męską część mojej rodziny, a wiadomo, że jeśli chodzi o bezmięsny obiad, to bywa różnie. Jednak trudno jest się oprzeć tym miękkim, cukiniowo-serowo-czosnkowym kulkom. Do tego aromatyczny, ale prosty sos i świetne danie gotowe.
 
Składniki (na 4 porcje):

  • 600g cukinii
  • 1 duże jajko
  • 5 łyżek panko/można zastąpić drugą bułką tartą
  • mały ząbek czosnku
  • 100g tartego na drobno sera żółtego
  • pieprz i sól

Na sos pomidorowy:

  • 2 puszki całych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka cukru
  • 100ml mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju

Do podania:

  • makaron spaghetti

 

Zaczynamy od przygotowania cukinii – myjemy ją, odcinamy końce i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do miski, posypujemy pół łyżeczki soli, mieszamy i odstawiamy na jakieś 20 minut, aby puściła wodę.

 

W międzyczasie możemy zacząć robić sos – cebulę drobno kroimy, czosnek obieramy. Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy i wrzucamy na niego cebulę i suszone, roztarte w dłoniach oregano. Smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie – mniej więcej 5 minut. Potem dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy, mieszając, jeszcze przez minutę. Następnie dodajemy pomidory, pół puszki wody, cukier, odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy, rozgniatając lekko pomidory i zagotowujemy. Gdy zacznie bulgotać, dolewamy mleko, zmniejszamy ogień i gotujemy pod półprzykryciem około 20 minut, aż zgęstnieje. W trakcie gotowania, od czasu do czasu mieszamy. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz cukrem jeśli sos jest zbyt kwaskowy.

 

Nastawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. 

 

Wcześniej przygotowaną cukinię dobrze odciskamy – ja rozkładam na porcję i odciskam przez ściereczkę. Można też brać porcjami i odciskać w rękach. Odciśnięta cukinie przekładamy do miski i dodajemy do niej jajko, panko, sól i pieprz do smaku, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tarty ser. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Rękami bierzemy po odrobinie masy i formujemy małe kulki – wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blaszce w odstępach.

 

Wstawiamy na górną półkę piekarnika i pieczemy około 20 minut, lub do chwili, gdy staną się delikatnie złociste. 

 

Podajemy wszystko gorące – przed podaniem, podgrzewamy sos, polewamy nim ugotowany makaron spaghetti a na wierzch układamy porcję klopsików. 

 



1 thought on “Klopsiki cukiniowe z sosem pomidorowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *