Składniki (na 4 porcje):
- 600g cukinii
- 1 duże jajko
- 5 łyżek panko/można zastąpić drugą bułką tartą
- mały ząbek czosnku
- 100g tartego na drobno sera żółtego
- pieprz i sól
Na sos pomidorowy:
- 2 puszki całych pomidorów
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka cukru
- 100ml mleka
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
Do podania:
- makaron spaghetti
Zaczynamy od przygotowania cukinii – myjemy ją, odcinamy końce i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do miski, posypujemy pół łyżeczki soli, mieszamy i odstawiamy na jakieś 20 minut, aby puściła wodę.
W międzyczasie możemy zacząć robić sos – cebulę drobno kroimy, czosnek obieramy. Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy i wrzucamy na niego cebulę i suszone, roztarte w dłoniach oregano. Smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie – mniej więcej 5 minut. Potem dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy, mieszając, jeszcze przez minutę. Następnie dodajemy pomidory, pół puszki wody, cukier, odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy, rozgniatając lekko pomidory i zagotowujemy. Gdy zacznie bulgotać, dolewamy mleko, zmniejszamy ogień i gotujemy pod półprzykryciem około 20 minut, aż zgęstnieje. W trakcie gotowania, od czasu do czasu mieszamy. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz cukrem jeśli sos jest zbyt kwaskowy.
Nastawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.
Wcześniej przygotowaną cukinię dobrze odciskamy – ja rozkładam na porcję i odciskam przez ściereczkę. Można też brać porcjami i odciskać w rękach. Odciśnięta cukinie przekładamy do miski i dodajemy do niej jajko, panko, sól i pieprz do smaku, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tarty ser. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Rękami bierzemy po odrobinie masy i formujemy małe kulki – wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blaszce w odstępach.
Wstawiamy na górną półkę piekarnika i pieczemy około 20 minut, lub do chwili, gdy staną się delikatnie złociste.
Podajemy wszystko gorące – przed podaniem, podgrzewamy sos, polewamy nim ugotowany makaron spaghetti a na wierzch układamy porcję klopsików.
Wyglądają bardzo smacznie 🙂