24.08.2016 Magda
Składniki (na 2 foremki):
- 100g ciasteczek zbożowych
- 50g masła
- 150g naturalnego serka homogenizowanego
- 4 łyżki cukru
- 1 czubata łyżka mąki
- 1 jajo
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Jagodowy zawijas:
- szklanka jagód
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- łyżka dżemu brzoskwiniowego
Nagrzewamy piekarnik na 150°. Zbożowe ciasteczka rozdrabniamy w robocie kuchennym na drobne okruchy. Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do ciasteczek. Mieszamy razem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Przekładamy ciasto do foremek i rękami formujemy brzegi i spód ciasta. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy 5 minut.
W tym czasie przygotowujemy jagody – do rondelka dodajemy jagody oraz 2 łyżki cukru, stawiamy na średnim ogniu. Często mieszając, gotujemy do chwili, aż owoce puszczą sok i całość zgęstnieje. Odstawiamy na chwilę do lekkiego ostygnięcia. Nie wyłączając piekarnika, wyciągamy podpieczone spody i odstawiamy na chwilę.
Do miski wbijamy jajko i dodajemy cukier, za pomocą miksera ubijamy na puszystą masę. Ciągle miksując, dodajemy ekstrakt waniliowy i po łyżce serka homogenizowanego. Na sam koniec dodajemy łyżkę mąki i miksujemy minutę.
Na podpieczone spody wylewamy po równo masę serową. Na środek masy wykładamy dżem jagodowy i za pomocą noża lub patyczka tworzymy artystyczne zawijasy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut. Po upieczeniu, na jeszcze ciepłe tarty rozsmarowujemy po pół łyżki dżemu brzoskwiniowego. Zostawiamy tarty do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Podajemy schłodzone.
Oj skusiłabym się na jedną – pięknie wygląda 🙂