
Składniki (na formę o średnicy około 31 cm):
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 100g zimnego masła
- szczypta soli
- 1 duże jajko
- 3 łyżki lodowatej wody
- 2 łyżki bułki tartej
Na farsz:
- 350g świeżych leśnych grzybów
- 1 mała cebula
- łyżka masła
- 250ml śmietanki kremówki
- 3 jajka
- 50g żółtego sera
- 2 duże suszone grzyby
- sól i pieprz do smaku
- odrobina szczypiorku do posypania
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Do robota kuchennego wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Miksujemy krótko, aż składniki zaczną przypominać kruszonkę. Wbijamy jajko i wlewamy kilka łyżek lodowatej wody, miksując tylko do momentu, gdy ciasto zacznie się łączyć. Nie wyrabiamy go zbyt długo — kruche ciasto lubi, gdy traktuje się je delikatnie.
Gotowe ciasto przekładamy między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na okrągły placek, trochę większy od formy. Dzięki papierowi nic się nie klei, a przeniesienie ciasta do formy jest banalnie proste — wystarczy zdjąć górny arkusz, odwrócić placek do góry nogami i delikatnie ułożyć w formie. Dociskamy brzegi, odcinamy nadmiar i wstawiamy spód na około 20–30 minut do lodówki, żeby się schłodził.
W tym czasie zajmujemy się farszem. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulę, aż stanie się szklista. Dodajemy oczyszczone i pokrojone grzyby leśne i smażymy razem, aż odparuje nadmiar wody, a grzyby lekko się zarumienią. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie odstawiamy do przestygnięcia.
W misce łączymy śmietankę kremówkę, jajka i starty żółty ser, mieszamy równomiernie trzepaczką. Do blendera lub robota kuchennego przekładamy suszone grzyby i mielimy na proszek, dodajemy go do masy jajeczno-śmietanowej i mieszamy.
Nastawiamy piekarnik na 180°. Wyjmujemy spód z lodówki, nakłuwamy widelcem i posypujemy równomiernie odrobiną bułki tartej – ten trick sprawi, że ciasto będzie chrupiące po upieczeniu i nie nasiąknie farszem. Wcześniej upieczone grzyby z cebulą rozprowadzamy równomiernie po cieście i całość zalewamy masą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy tartę 40–45 minut, aż masa się zetnie, a wierzch się zarumieni.
Upieczoną tarte podajemy lekko ciepłą, posypaną świeżym szczypiorkiem.












