Tarta z leśnymi grzybami

Drukuj
21.10.2025   Magda

W tym roku grzybów mam pod dostatkiem — mój sąsiad co chwilę puka do drzwi z nowym koszem pełnym pachnących, świeżych darów lasu. I jak tu odmówić? Zamiast suszyć czy marynować, postanowiłam wykorzystać je w czymś prostym, ale wyjątkowym — w tarcie z grzybami leśnymi. Maślany, kruchy spód idealnie łączy się tu z kremowym nadzieniem ze śmietanki, jajek i aromatycznych grzybów, doprawionych cebulą i odrobiną sera. Puder z suszonych grzybów dodany do masy dodaje głębi smaku — takiej, której nie da się podrobić żadną przyprawą. Lubię podawać tarte jeszcze ciepłą, posypaną świeżym szczypiorkiem.

Składniki (na formę o średnicy około 31 cm):

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 100g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • 2 łyżki bułki tartej

Na farsz:

  • 350g świeżych leśnych grzybów
  • 1 mała cebula
  • łyżka masła
  • 250ml śmietanki kremówki
  • 3 jajka
  • 50g żółtego sera
  • 2 duże suszone grzyby
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina szczypiorku do posypania

 

Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Do robota kuchennego wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Miksujemy krótko, aż składniki zaczną przypominać kruszonkę. Wbijamy jajko i wlewamy kilka łyżek lodowatej wody, miksując tylko do momentu, gdy ciasto zacznie się łączyć. Nie wyrabiamy go zbyt długo — kruche ciasto lubi, gdy traktuje się je delikatnie.

 

Gotowe ciasto przekładamy między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na okrągły placek, trochę większy od formy. Dzięki papierowi nic się nie klei, a przeniesienie ciasta do formy jest banalnie proste — wystarczy zdjąć górny arkusz, odwrócić placek do góry nogami i delikatnie ułożyć w formie. Dociskamy brzegi, odcinamy nadmiar i wstawiamy spód na około 20–30 minut do lodówki, żeby się schłodził.

 

W tym czasie zajmujemy się farszem. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulę, aż stanie się szklista. Dodajemy oczyszczone i pokrojone grzyby leśne i smażymy razem, aż odparuje nadmiar wody, a grzyby lekko się zarumienią. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie odstawiamy do przestygnięcia.

 

W misce łączymy śmietankę kremówkę, jajka i starty żółty ser, mieszamy równomiernie trzepaczką. Do blendera lub robota kuchennego przekładamy suszone grzyby i mielimy na proszek, dodajemy go do masy jajeczno-śmietanowej i mieszamy.

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Wyjmujemy spód z lodówki, nakłuwamy widelcem i  posypujemy równomiernie odrobiną bułki tartej – ten trick sprawi, że ciasto będzie chrupiące po upieczeniu i nie nasiąknie farszem. Wcześniej upieczone grzyby z cebulą rozprowadzamy równomiernie po cieście i całość zalewamy masą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy tartę 40–45 minut, aż masa się zetnie, a wierzch się zarumieni.

 

Upieczoną tarte podajemy lekko ciepłą, posypaną świeżym szczypiorkiem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *