Składniki (na 1 porcje):
- 1 banan – około 100g
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki kakao
- odrobina oleju
Dodatkowo:
- 150g jogurtu lub skyru
- 80g mrożonych malin lub jagód
- 2 kostki czekolady
- łyżeczka płynnego masła orzechowego
Do rondelka przekładamy wybrane mrożone owoce, wlewamy łyżkę wody i stawiamy na średnim ogniu do rozmrożenia i lekkiego uduszenia. Mieszamy od czasu do czasu delikatnie i dusimy przez 4-5 minut.
Do miski wkładamy banana i rozdrabiamy go widelcem. Dodajemy do niego płatki owsiane, kakao i wszystko mieszamy do połączenia.
Na teflonowej patelni rozgrzewamy odrobinkę oleju, wrzucamy na nią masę owsiankową i na średnim ogniu smażymy, od czasu do czasu mieszając, rozdrabiając na mniejsze części. Takie smażenie trwa około 7-8 minut, albo nawet dłużej, uważamy aby mieszać jak tylko owsianka zacznie się rumienić. Mają się utworzyć gródki jak przy granoli. Po tym czasie ściągamy patelnie z ognia.
Do miseczki przekładamy skyr lub jogurt, na niego wykładamy podsmażoną owsiankę. Polewamy wszystko uduszonymi owocami. Na wierzch sypiemy posiekaną z grubsza czekoladą oraz polewamy stróżkami masła orzechowego. Od razu podajemy.