Czekoladowa owsianka z patelni

Drukuj
28.03.2025   Magda

Jako owsiankowy skrytożerca, owsianki nigdy nie mam dość. Więc próbuje ile się da, wymyślam smaki i kombinacje na potęgę. Znałam już dawno sposób na prażenie płatków owsianych na patelni, ale to jest inny coś jeszcze innego. Taka owsianka nie tylko się praży, ale też zbija w kulki i staje się taką jakby słodką granolą. Oj jakie to jest dobre, do tego jogurt lub skyr i jakieś owocki i mogę się tym zajadać w każdej porze dnia. 

Składniki (na 1 porcje):

  • 1 banan – około 100g
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • odrobina oleju

Dodatkowo:

  • 150g jogurtu lub skyru
  • 80g mrożonych malin lub jagód
  • 2 kostki czekolady
  • łyżeczka płynnego masła orzechowego

 

Do rondelka przekładamy wybrane mrożone owoce, wlewamy łyżkę wody i stawiamy na średnim ogniu do rozmrożenia i lekkiego uduszenia. Mieszamy od czasu do czasu delikatnie i dusimy przez 4-5 minut.

 

Do miski wkładamy banana i rozdrabiamy go widelcem. Dodajemy do niego płatki owsiane, kakao i wszystko mieszamy do połączenia.

 

Na teflonowej patelni rozgrzewamy odrobinkę oleju, wrzucamy na nią masę owsiankową i na średnim ogniu smażymy, od czasu do czasu mieszając, rozdrabiając na mniejsze części. Takie smażenie trwa około 7-8 minut, albo nawet dłużej, uważamy aby mieszać jak tylko owsianka zacznie się rumienić. Mają się utworzyć gródki jak przy granoli. Po tym czasie ściągamy patelnie z ognia.

 

Do miseczki przekładamy skyr lub jogurt, na niego wykładamy podsmażoną owsiankę. Polewamy wszystko uduszonymi owocami. Na wierzch sypiemy posiekaną z grubsza czekoladą oraz polewamy stróżkami masła orzechowego. Od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *